Реклама / Ads
0| 3620 |10.09.2022 НОВИНИ

Фрог пита Турция дали праща отровни плодове и зеленчуци за ЕС

.
Източник: БГНЕС
Фрог нюз попита официално Турция дали отглежда и изпраща отровни плодове и зеленчуци за страните от ЕС.
 

Засега от турското посолство няма отговор на нито един от поставените ни въпроси, свързани с контрола на храните и вероятността в тях да се съдържат недопустими за здравето пестициди, както се твърди от бившите управляващи от кабинета “Петков”. 

В две поредни писма, изпратени преди повече от седмица, ние попитахме турския посланик Г-жа Айлин Секизкьок няколко въпроса, а именно: 

 

1. Потвърждавате ли, че в Турция се отглеждат плодове и зеленчуци негодни за употреба заради високото съдържание на отровни вещества - пестициди и алфатоксини? 

2. Извършва ли се контрол от Турската държава какви пестициди и вещества използват турските производители при отглеждането на плодове и зеленчуци и в какви количества?

 3. Ако да – кой упражнява този контрол? 

4. Имате ли подобни сигнали и оплаквания от други държави, включително и европейски?

 5. Има ли опасност вноса в ЕС на турски храни, при тези притеснителни разкрития да бъде ограничен и дори забранен. 

6. Българската държава информирала ли е официално Турция за проблема с отглеждането на опасни за живота и здравето плодове и зеленчуци? Ако да – то кога е станало това? 

 

При две настоятелни обаждания в турското посолство, медията ни настоя да получи отговор на поставените въпроси. От там увериха, че ще се свържат с нас, макар до този момент това да не е сторено. Междувременно подготвяме паралелно питане и до турското правителство в лицето на земеделския министър и министъра на външните работи.

 

До този момент нито една европейска държава не е потвърдила, че до трапезата на европейските граждани са достигали плодове и зеленчуци, пълни с пестициди през нашата граница и по-специално през “Капитан Андреево”. Наша проверка установи, че във всички европейски държави без изключение се прави вътрешно тестване на съдържанието на вносните храни, което допълнително гарантира за тяхното качество.

 

Мониторингът не е потвърдил за пропускането през браздата ни на отровни плодове и зеленчуци. Нещо повече, всяка година експерти от ЕК са извършвали проверка на границата”, за да се установи дали фитосанитарния контрол се прави по правилата. Оплаквания и забележки не е имало.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2943 |10.09.2022 Изселническите организации в Турция агитират за вота у нас . 0| 3248 |06.09.2022 Бракониери заплашиха горски служители с резачка, опитаха да запалят колата си . 0| 3042 |01.09.2022 НАТО изтри поздрав за Турция след гневна реакция на Гърция . 0| 3328 |31.08.2022 14-членният екип на МААЕ ще опита утре да стигне до АЕЦ ”Запорожие”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads