Реклама / Ads
0| 4046 |04.01.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Отравянето на водата в Сирия заплашва мирните преговори

.
Примирието в Сирия е крехко, тъй като около Дамаск боевете не спират. Повечето бунтовнически групи отказват да участват в разговорите за мир.
 

Долината Барада, която е около столицата, в продължение на седмици е поделена между режима на Асад и бунтовниците. През декември дисидентите бяха завладели района. Наред с тях редовните сирийски войски се опитват заедно с ливанската Хизбула да заграбят района.

 

Долината е от особено стратегическо значение, защото река Барада е основен източник на вода за столицата. На 22 декември м.г. около четири милиона души в Дамаск са останали без питейна вода, по информация на  Организацията на обединените нации, цитира „Шпигел”. На този ден две водни съоръжения са били унищожени в долината. Минимум една помпена станция е повредена от въздушно нападение срещу Асад. Режимът му обвини бунтовниците, че излели дизел в реката, с което са отровили водоизточниците на Дамаск.

 

Боевете около долината Барада продължават, въпреки че в петък бяха прекратени сраженията от Турция и Русия. Няколко хиляди души са избягали от опасния район. Правителствата в Москва и Дамаск оправдават въздушните удари и обстрела на долината, тъй като там действат бойци на терористичната организация Джабхат - Фатах- ал-Шам, които са на страната на бунтовниците.

 

12 сирийски бунтовнически групировки искат да бъдат замразени преговорите с правителството. За това за тях няма гаранция, че ще спазят временното примирие.  

 

Турция, Русия и Иран са единодушни, че представители на режима на Асад и бунтовниците трябва да седнат и да се разберат в средата на януари в Астана. Точната дата обаче още не е определена.

 

Съветът за сигурност на ООН подкрепя планираната среща в Астана. Разговорите там имат за задача да подготвят преговорите за мир, които ще се водят от ООН на 8 февруари в Женева. През април миналата година подобна среща завърши без резултат, затова сега нещата се поемат от Световната организация. Събирането в Казахстан за първи път ще се състои без САЩ, което е показателно за политиката на новия американски президент Доналд Тръмп.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4973 |03.01.2017 Фрогоко: Дянков е седми министър с обвинение само за два месеца . 0| 5295 |30.12.2016 ФРОГОКО: ЕС затваря банки на ИД? . 9| 6552 |28.12.2016 ФРОГОКО: НЗОК с дефицит от 50 млн., а Москов се кичи с лаврови венци . 0| 5987 |23.12.2016 ФРОГОКО: Карат онкоболни да си плащат лечението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads