Реклама / Ads
6| 4804 |24.09.2009 НОВИНИ

Футбол, цар, княгиня и Доган на килимчето пред Яне

.
Яне Янев Източник: Неделчо Хазърбасанов
Имало поне 10 сигнала, които водят до бившия премиер Сергей Станишев.
 

Царят, сестра му Мария Луиза и Ахмед Доган са сред хората, които ще бъдат изслушани в Комисията по корупция и конфликт на интереси. Това съобщи председателят й Яне Янев, пише в днешния си брой 24 часа.

Не е лесно да се стигне обаче до офисите му в Партийния дом. Слизаш от асансьора на първия етаж, тръгваш наляво, завиваш пак наляво, качваш се по едни стълби, вървиш по извит надясно коридор, слизаш по други стълби, излизаш на по-широк коридор, завой наляво и търсиш след 10-15 метра номер 118, който ти се пада вдясно.

В синхрон с темата е фактът, че върху тази сталинистка сграда навремето имаше рубинена петолъчка, която някой открадна. Днес там са всички комисии. Отвътре Партийният дом прилича на училището на Хари Потър с дълги разклоняващи се коридори, стълбища, полунива и асансьори, които те качват или свалят на неподозирани места. “Антикорупция” заема два просторни офиса, които гледат към фонтана пред президентството и Археологическия музей.

За 4 седмици сме обработили 130 сигнала за корупция и конфликт на интереси”, съобщава Елеонора Николова. Бившата кметица на Русе, после синя депутатка и член на партията ЕНП, сега е юридически сътрудник на Янев. За да въведе ред в купищата документация, тя систематизира писмата, изпратени от случайни граждани, различни организации, бизнесмени, политици и пр. засегнати хора.

“Тук идват възможно най-разнородните сигнали, които могат да ви минат през ума - от кметовете-феодали до игумена на Бачковския манастир”, разказва Яне Янев.

“Той си е направил царство в рамките на Светия синод и е по-скоро едър бизнесмен, отколкото свещеник. Основно отдава манастирските земи под наем, от паркинга нагоре всичко е отдадено от него. Описани са разни модерни лимузини, които си е купил.”

Янев и Николова не говорят с имена и не показват съдържанието на документите, които цитират. “Преди да се провери сигналът, не обявяваме имената на тези, които изслушваме, защото има риск да злепоставим някого. Информацията може да бъде 100% истинска или манипулативна. Затова не е в добрия тон всички заседания на комисията да бъдат открити, както беше при предишната комисия”, обяснява юристката.

Нямало забатачена работа от мандата на 40-ото народно събрание, като изключим някои истории с продължение, каквато са имотите на царя. Янев отдавна твърди, че Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза са получили реституция, ощетявайки останалите наследници на цар Фердинанд. “Подписах цялата преписка от анкетната комисия за установяване на царските имоти в 40-ото НС, за да ни бъде предоставена.

Фактологията е към 7-8 хиляди страници. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4705 |08.09.2009 Доган да разкара корумпирани и доносници от ДПС . 11| 4938 |02.09.2009 Доган работил 15 дни за 4 години . 11| 6973 |19.08.2009 НАП: Проверката на Доган станала ревизия . 7| 4581 |18.08.2009 Бъркат в джоба на Доган, ако не се яви в Парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads