Реклама / Ads
2| 6192 |22.11.2012 НОВИНИ

Галина Тонева: При избора на главен прокурор да не е водеща политиката

.
Галина Тонева
Надявам се не политическата подкрепа да е водеща при избора на главен прокурор, коментира на брифинг в Съдебната палата зам.-главният прокурор Галина Тонева, чиято кандидатура тази сутрин беше издигната от петима членове на ВСС за наследник на Борис Велчев.
 

Тя смята, че подкрепата от политическа страна не е нещо лошо и заклеймяващо, защото институциите трябва да работят в синхрон, да имат възможност за добра комуникация и взаимодействие помежду си, но не и когато става въпрос за определяне на тези, които ще стоят начело. Според Тонева този път се очертава наистина да има съревнование и истинска конкуренция с достойни кандидатури. "Разчитам състезанието да е на база концепции", подчерта зам.-главният прокурор.

„Главният прокурор трябва да бъде най-добрият, да допринася за развитието на прокуратурата и да бъде полезен. Прокуратурата продължава да бъде под наблюдение и мониторинг от Европейския съюз и тя има нужда да докаже, че е достигнала качествата, които имат прокуратурите в другите страни членки на ЕС", посочи Тонева.

Тя обясни, че ще разчита на квалификацията, която притежава, и ако бъде избрана за главен прокурор, ще продължи реформите, започнати от екипа на Борис Велчев, на част от които е била инициатор. Тя обаче смята, че трябва има какво още да се направи в тази сфера, защото прокуратурата продължава да е под наблюдението на Европейската комисия.

Тя ще обърне специално внимание за развитието на специализацията на прокуратурата и текущата квалификация на прокурорите, както и на международната активност и комуникацията с прокуратурите на останалите страни-членки на ЕС.

Галина Тонева застана зад идеите на конкурента си Сотир Цацаров за промяна в правилата за избора. Тя предлага гласуване с интегрална бюлетина. По думите й така няма да има съмнения в обществото за честността на избора. Тонева изрази надежда кандидатурата на другия й съперник Борислав Сарафов да не е способ за разделяне на гласовете, както вече се твърди.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6092 |31.10.2012 ЕК не хареса избора на съдии в Конституционния съд . 11| 6123 |05.03.2012 Неизправен уред погубил оперираната от апендисит Галина . 16| 5734 |20.12.2011 Съюзът на съдиите: НС да спре с избора на нови съдебни инспектори . 5| 5583 |18.11.2011 Ректорът на СУ: Не съм въодушевен от избора ми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads