Реклама / Ads
0| 3522 |07.06.2022 НОВИНИ

Гърдев, ИТН: Възможностите на България са много нужни на Украйна в момента

.
Димитър Гърдев Източник: стопкадър, Nova News
Възможностите на България са много нужни на Украйна в момента. Наличните количества на боеприпаси, които България има са уникални в Централна и Източна Европа. Други държави нямат такива, заяви пред Nova News международният секретар на ИТН Димитър Гърдев.
 

На въпроса дали България ще изпраща оръжие на Украйна, Гърдев бе категоричен, че „всяко едно лишаване на държавата от бойни възможности на въоръжените сили може да се развие така, че да ни поставени пред много кратки срокове, а това може да бъде много опасно“.

 

По думите му темата няма да бъде обсъждана в парламента отново.

 

„За да бъде вкарано отново едно такова решение, трябва да има коренна промяна на обстоятелствата. За момента не виждам такава. Само преди месец беше обсъждан този въпрос“, аргументира се Гърдев.

 

По думите му България „е в трудно положение“.

 

„Намираме се на прага на война, която нямаме представа как може да бъде разширена. И не само към централната час на Украйна, а да бъдат въвлечени държави като Молдова и Приднестровската област.  Нашето положение е много различно от това на Чехия и Германия“, каза международният секретар на ИТН.

 

„Не само географското разположение на страната ни е решаващо в един такъв конфликт. Производството на оръжия също има ключова роля“, добави той.

 

„Складовете на другите централноевропейски и източноевропейски страни се изпразниха“, заяви Гърдев.

 

Той коментира и думите на шефа на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, който каза с публикация в Twitter, че ракетата „Сармат“ няма да поиска разрешение да прелети над страхливите българи“. Този коментар бе предизвикан от оказа на самолетът на външния министър на Русия Сергей Лавров да прелети над България и още няколко страни.

 

„Не мисля, че трябва да се отнасяме толкова сериозно към думите на един държавен служител. Поста и ранга на Рогозин не предполагат абсолютно нищо да се фокусира така вниманието на българската общественост. Той не е от хората, които вземат такива решения, нито от хората, на които се търси компетентното мнение към кого да бъдат насочени ядрените сили на Русия“, каза Гърдев и категорично заяви: „Няма да ни нападнат скоро“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3348 |07.06.2022 Петков: България няма да е тази, която нелегално да пуска нечии външни министри . 0| 3237 |07.06.2022 Елена Йончева: За бежанците от Украйна България избра най-лесния път, но най-рисковия . 0| 3315 |07.06.2022 Държавният департамент: Решението на България да не пусне самолета на Лавров е независимо . 0| 2865 |07.06.2022 Макрон готов да посредничи между България и Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads