Реклама / Ads
23| 7425 |06.11.2020 НОВИНИ

Гардиън: Главният лъжец на САЩ счупи собствения си рекорд за неистини

.
Източник: вестник ”Гардиън”
Всичко изглежда като един последен отчайващ ход на един страхлив властелин, който усеща как властта се изплъзва от ръцете му неумолимо.
 

В четвъртък американският президент влезе в залата за брифинги в Белия дом. Тази зала е видяла много от предишните му възходи. Като онзи път, в който предложи използването на белина като лек срещу COVID-19.

 

Тръмп изрази своя не просто несправедлив, но и изключително опасен поглед върху изборния процес тази седмица. Според настоящите тенденции изглежда, че Тръмп ще загуби битката за Белия дом. Вероятно това е опит за сплашване и спиране на медиите да обявят победител идните няколко часа. Подобно изказване рискува и избухването на протести и насилие от привържениците на Тръмп, които едва ли не бяха насърчени да смятат Джо Байдън за нелегитимно избран държавник.

 

Помръкнал и победен, Тръмп отправи неверни твърдения по време на своето изявление.

Ако броите законния вот, аз печеля от раз", каза той с безизразно лице. "Те могат да се опитат да ни откраднат изборите, ако преброите незаконните гласове, тези които са дошли по-късно".

 

Това беше смело, драматично изказване с безброй внушения и без каквото и да било основание.

 

Тръмп вече няколкократно е отхвърлял значението на предполагаемата намеса на руски хакери в изборния процес преди четири години. Сега обаче намекна, че социологическите проучвания били зловеща заплаха. Той определи предварителните проучвания като намеса в изборния процес от страна на медиите.

 

“Тези наистина фалшиви социологически проучвания ... са създадени, за да задържат нашите гласоподаватели у дома. Да създадат илюзията за преднина на Байдън и да намалят способността на републиканците да набират допълнителни средства. Бяха наречени потиснически анкети", посочи Тръмп.

 

Политици определиха изказванията на президента като “лъжи на всеки пет секунди”. И то не просто малки лъжи, а своеобразни ядрени оръжия.

 

Тръмп хвърли в тенджерата и малко расизъм “за вкус”, като насочи вниманието си към Филаделфия и Детройт - и двата града в катите Пенсилвания и Мичиган са с мнозинство от чернокожи в големите градове.

 

"Те се опитват да подправят избори и ние не можем да позволим това да се случи. Детройт и Филаделфия са известни като две от най-корумпираните политически места навсякъде в страната ни", посочи Тръмп.

 

Всичко това идва от устата на мъж, който по време на цялата си кариера с в сферата на имотите е успял да усъвършенства тънкото изкуство "хипербола на истината". И въпреки това изказването му звучи нереалистично:

 

"Смятаме, че ще спечелим много лесно изборите. Смятаме, че ще има много съдебни спорове, защото имаме толкова много доказателства, които вероятно ще стигнат до най-висша съдебна инстанция в страната. Не можем да имаме кражба на избори по този начин".

 

Има обаче и противоречие. В друго изявление Тръмп заяви, че е предсказал този провал през цялото време. Старите му лъжи са доказателство за новите му неистини:

 

"Говоря за това от много месеци с всички вас и много категорично казах, че бюлетините за изпращане по пощата ще бъдат катастрофа. Чуваме истории, които са истории на ужасите".

 

След 16 минути изказването му от залата за брифинги в Белия дом приключи. Не обърна внимание на редица шумни въпроси от страна на журналистите. Дори на най-простите такива.

 

"Никой не може да обвини Тръмп, че не е успял да се справи. Това беше рекордно изпълнение на главния лъжец в страната. Прочетох или гледах всички речи на Тръмп от 2016 г. Това бе най-лъжливата от всички, които някога е произнасял", написа в Twitter Даниел Дейл от CNN.

 

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4261 |29.10.2020 Главният секретар на президента е с коронавирус, Радев се самоизолира . 9| 11436 |29.10.2020 Главният секретар на президента: Дянков, Горанов, Ананиев какво ли мислят след дадената им оценка от Л. Борисов? . 10| 14567 |15.10.2020 Адвокат: Чухте ли какво главният прокурор каза на депутати от опозицията, когато питаха за “8-те джуджета”? . 16| 8156 |07.10.2020 Нели Куцкова: Благодарение на Гешев всички видяха колко е недосегаем главният прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads