Реклама / Ads
4| 5192 |13.09.2011 НОВИНИ

Гърция паникьоса Европа

.
Затъналата в дългове Гърция свършва парите, еврото се срива, борсовите индекси - главно в Европа, но и по цял свят - падат.
 

Това е резултатът от засилващите се притеснения, че фалитът на южната ни съседка изглежда неизбежен, пише 24 часа.

Масло в огъня наля германският икономически министър Филип Рьослер, който не изключи "организиран" фалит на Гърция с цел спасение на еврото. Парите в хазната ще стигнат до октомври, ако не получим следващия транш от 8 млрд. евро, заяви гръцкият зам. финансов министър Филипос Сахинидис.

 

Германският канцлер Ангела Меркел обаче предупреди, че това няма да стане, докато Атина не изпълни изцяло поетите ангажименти за икономии. Сигналите от Берлин подплашиха инвеститорите. Всички борси регистрираха спадове, еврото достигна най-ниското си ниво спрямо йената от 10 г. и удари 7-месечен минимум спрямо долара.

Опасенията, свързани с възможността от фалит на Гърция, срина еврото до рекордно ниски нива, предават световните агенции. Неуспехът на Атина да се справи с бюджетния си дефицит изпрати шокови послания в Западна Европа, предизвиквайки опасения, че дълговата криза в еврозоната навлиза в нова по-тежка фаза.

Курсът на единната европейска валута спрямо долара спадна до най-ниското равнище от 7 месеца. Еврото се заменяше в понеделник сутринта за 1,3566 долара. Курсът му спрямо йената в азиатската търговия пък удари дъното от 10 г., разменяше се за 104,90 йени.

 

Опасенията за фалит на Гърция и за задълбочаващи се проблеми в еврозоната удариха и европейските борси, които отбелязаха спад с 3-5%. Най-силно пострадаха акциите на френски банки, към които Гърция има най-много задължения. Те имат достатъчно стабилна основа, за да устоят при всеки сценарий за развитие на събитията в Гърция, заяви обаче шефът на френската централна банка Кристиан Ноайе.

 

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че поредният транш от финансовата помощ за Гърция няма да бъде изплатен, докато Атина не изпълни своите задължения по икономия на бюджетни средства. Преди това икономическият й министър Филип Рьослер заяви пред в. “Велт”, че не изключва “организиран” фалит на Гърция с цел да бъде спасена общата валута. “За да се стабилизира еврото, не трябва да имаме вече никакви забрани в краткосрочен план да мислим за различни опции. Сред тях - в случай на спешна нужда - е и организираното изпадане в неплатежоспособност на Гърция, ако разполагаме с необходимите инструменти”, заявява той.

 

Наличните пари в гръцката хазна ще стигнат до октомври, заяви заместник финансовият министър Филипос Сахинидис, като подчерта спешната нужда от отпускането на следващия транш от международното финансиране. “Опитваме се да гарантираме, че държавата ще може да продължи да плаща заплати без проблеми до октомври”, заяви той. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5552 |04.08.2011 Мобилни оператори: Цените ни са сред най-ниските в Европа . 3| 6068 |03.08.2011 БГ "пленник" от Гърция шашна родните лекари . 23| 5805 |22.07.2011 Н. Нейнски: Европа е нащрек, не прави компромиси . 32| 6348 |19.07.2011 Европа и САЩ казаха "не" на политическото насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads