Реклама / Ads
1| 7041 |17.10.2022 НОВИНИ

Гърция и Турция се захапаха за 92-та голи мигранти на границата помежду им

.
Турция и Гърция си размениха нови взаимни обвинения в понеделник за 92-ма мигранти, които бяха открити съблечени от гръцките власти на съвместната граница на двете страни, ден след като ООН призова за разследване на инцидента, пише Associated Press.
 

Гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис публикува в събота снимка на голи мигранти, някои с телесни повреди, обвинявайки Турция, че ги е принудила да преминат в Гърция и ги е съблекла голи, преди да го направи. Твърдението накара Фахретин Алтун, директор по комуникациите на президента на Турция, да обвини Гърция, че се занимава с "фалшиви новини“.

 

В понеделник външният министър на Турция отново отхвърли обвинението и обвини Атина в "безсрамно и безразсъдно“ поведение. Той също така нападна в страните от Европейския съюз, като ги обвини, че насърчават членката на ЕС Гърция да "клевети“ Турция.

 

Междувременно говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому обвини Турция, че "продължава открито да инструментализира мигрантите и дори с безпрецедентни и немислими варварски тактики“.

 

Размяната на обвинения идва в момент, когато напрежението между двете съседки нараства, като двете си отправят взаимни обвинения в нарушения на въздушното пространство, а Турция обвинява Гърция, че милитаризира острови в Егейско море в нарушение на международните договори и заплашва с възможни военни действия.

"За да можеш да изглеждаш прав дори когато грешиш като Гърция – трябва да си безсрамен и безразсъден. Само Гърция може да постигне това“, заяви Чавушоглу на пресконференция в края на срещата в Истанбул на външните министри на тюркските държави.

 

"Естествено е Гърция... да се опитва да клевети Турция, тъй като нейните престъпления нарастват“, отбеляза още първият дипломат на Анкара. "За съжаление, има страни-членки на Европейския съюз, които искат да повярват в това, които искат да приемат всичко, което Гърция казва като истина... Това е, което насърчава Гърция“.

 

Гръцката полиция съобщи в събота, че полицаи са намерили мигрантите чисто голи в петък, "някои с телесни наранявания“. Те са влезли в страната с гумени лодки, с които са пресекли река Марица, по която минава границата между двете страни.

 

"Това нечовешко поведение е позор за цивилизацията и турското ръководство, вместо да обвинява другите за случващото се на негова територия, трябва да разследва инцидента, да накаже пряко замесените и да спази задълженията си по Съвместната си декларация с ЕС“, заяви говорителят на гръцкото правителство, визирайки сделката от 2016 г. за спиране на мигрантските потоци.

 

Турция редовно обвинява Гърция, че насилствено отблъсква мигрантите, влизащи в страната по суша и море. Бреговата охрана на Турция често споделя видеоклипове на подобни инциденти.

 

Гърция обвинява Турция, която приема най-много бежанци в света, че "изпраща напред“ мигрантите, за да окаже натиск върху ЕС.

 

Агенцията на ООН за бежанците заяви, че е "дълбоко разстроена от шокиращите съобщения“, като осъди "унизителното отношение“ и призова за разследване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3173 |16.10.2022 България, Румъния и Гърция ще помагат на Украйна да се възстанови след войната . 1| 3236 |15.10.2022 41 са загиналите миньори в Турция, Ердоган отиде на място . 8| 3305 |13.10.2022 Путин предложи на Ердоган изграждане на газов хъб в Турция . 9| 3144 |12.10.2022 Путин: Русия може да пренасочи газа от “Северен поток” през Турция за Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads