Реклама / Ads
10| 6393 |08.10.2022 НОВИНИ

Генерал Суровикин, с прозвище Армагедон от Сирия, е новият командващ руските войски в Украйна

.
Ген. Сергей Суровикин и Владимир Путин
Руското министерство на отбраната обяви назначаването на нов ръководител на всички руски военни сили в Украйна. Това е генерал Сергей Суровикин, който още по време на службата си в Сирия получи прозвището Армагедон.
 

55-годишният Суровикин досега бе главнокомандващ на въздушно-космическите сили на Русия. Социалните мрежи припомниха, че по време на пуча (опита за преврат) през август 1991 г. мотострелковият батальон под негово командване уби в Москва тримата защитници на Белия дом (сградата на правителството на руската федерация) Дмитрий Комар, Иля Кричевски и Владимир Усов, които участват в съпротивата срещу т.нар Държавен комитет за извънредното положение, създаден от заговорниците срещу президента Борис Елцин.


Освен в потушаването на пуча през 1991 г., Суровикин е участвал във Втората чеченска война и във т.нар. военна операция в Сирия, където именно получава страховитото си прозвище Армагедон. През юни стана известно, е генерал Суровикин командва Южната групировка на руските войски при агресията в Украйна. Сега вече оглавява всички руски сили там.


Назначаването на Суровикин подхранва твърденията в материал на в. "Вашингтон Поуст", че във вътрешния кръг на Владимир Путин тече все по-голямо разцепление заради Украйна. В материала, базиран на информация от американското разузнаване, се твърди, че човек от вътрешния кръг на руския президент открито го е критикувал заради войната в Украйна и развитието ѝ. Популярен руски военен канал в "Телеграм" вече излезе с материал, че в Кремъл има две фракции и тази, която може да бъде наречена екстремистка (с желание да се доведе войната в Украйна до победен край независимо от цената), е водена от чеченския лидер Рамзан Кадиров и създателя на Частната военна корпорация "Вагнер" Евгений Пригожин.


Суровикин е вторият висш руски военен с опит от бойните действия в Сирия, който е назначен за главнокомандващ войските в Украйна. През април командването бе поето от генерал Александър Дворников.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12239 |08.10.2022 Кой се издъни за ЧРД на Путин с Кримския мост - генералите или делфините? . 7| 38705 |06.10.2022 Земетръс за Путин и Шойгу: Генерал Картаполов от Думата ги призова, да спрат да лъжат . 4| 3393 |05.10.2022 Кадиров се похвали. Путин го направил генерал-полковник . 19| 6176 |28.09.2022 Генерал Ходжис прогнозира: Въоръжените сили на Украйна влизат в Крим в средата на 2023 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads