Реклама / Ads
3| 3278 |15.11.2021 НОВИНИ

Генералният секретар: В НАТО няма консенсус по приемането на Украйна

.
Йенс Столтенберг
Държавите членки на НАТО все още не са постигнали консенсус дали Украйна трябва да бъде част от организацията Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю в неделя пред телевизионния канал HBO, предава ”Фокус”.
 

„За да станете член на НАТО, трябва да отговаряте на стандартите. Ние им помагаме [на Украйна] да се бори с корупцията, но 30 членове [на организацията] трябва да стигнат до общо мнение, а в НАТО все още няма консенсус“, каза той.

Столтенберг отбеляза, че Северноатлантическият алианс е заздравил отношенията с Украйна, но уточни, че тази страна не е обект на пети член от устава на организацията, който предвижда колективна отбрана.

 

На срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. Северноатлантическият алианс прие политическо изявление, че Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на НАТО, но отказа да предостави Плана за действие за членство (MAP) на двете страни, което представлява първата стъпка в правната процедура за присъединяване към организацията.... Според експерти от Брюксел през последните 12 години Киев и Тбилиси по-скоро са се отдалечили от перспективата за присъединяване към Алианса. НАТО не приема държави с нерешени териториални проблеми, тъй като членството им може да въвлече целия алианс във военен конфликт.

 

През февруари 2019 г. Върховната Рада одобри изменения в конституцията, закрепващи стремежите на Украйна към НАТО, с формулировката за „необратимостта на евроатлантическия курс“. Осигуряването до 2020 г. на пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна с армиите на страните от НАТО е заложено във военната доктрина, приета през 2015 г. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, коментирайки в края на септември срещата на президента Владимир Зеленски с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, призна, че няма разбиране за сроковете, в които Украйна да получи ПДЧ в Алианса досега.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 45943 |12.11.2021 Бенатова: Г-н Борисов, време е да се научите да губите и да си плащате цената . 5| 3211 |08.11.2021 Проф. Игнатов: Политическото противоборство излиза извън пределите на отговорността . 17| 5885 |13.10.2021 Невяна Митева: Ние се топим, а същевременно вярваме на фалшиви новини непрекъснато . 6| 3898 |06.10.2021 НАТО гони половината дипломати от представителството на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads