Реклама / Ads
8| 2843 |01.02.2022 НОВИНИ

Георги Панайотов: Нито едно решение в НАТО не може да бъде взето без България

.
Георги Панайотов Източник: БГНЕС
Случващото се на международната сцена създава възможности за предприемането на решителни действия. Така номинираният за посланик на България в САЩ Георги Панайотов, който е и бивш министър на отбраната, коментира опасността от ексалация на напрежението между Русия и Украйна.
 

Според него на вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата за Украйна не е казано нищо ново, но е подчертано, че има напрежение на границата с Русия и е възможно да се случи нещо лошо.

 

Бившият министър на отбраната изтъкна, че НАТО е отбранителна организация и не се готви за война.

 

Относно намеренията на правителството да подготви български батальон в рамките на отбранителната стратегия по източния фланг на Алианса Георги Панайотов заяви пред БНТ.

 

"Батальонът е по численост 1000-1300 души – с такава сила ли ще застрашим някого? Това е смешно."


Според него обаче е положително, че заедно с подготовката на батальона у нас се заговори и за модернизация на армията, защото това е тема, която е неглижирана в продължение на много години.

 

И Румъния, и Гърция, и Турция и Сърбия модернизират армиите си по-бързо от България, подчерта Панайотов. Той призова за повече средства в бюджета за отбрана, защото "върху отбраната се крепи държавността".

 

"Нека българите не се заблуждават, че свободата и демокрацията са даденост и ще останат тук. Ами много бързо може да се промени това. И трябва да си отстояваме ценностите." - допълни Панайотов.


Георги Панайотов подчерта, че България е в югоизточна Европа, на източния фланг на НАТО. Според него трябва да се държим достойно и солидарно с партньорите си, защото ценностите на НАТО и ЕС са за демокрация, свобода, просперитет, върховенство на закона и да се спазват човешките права.

 

"Нито едно решение в НАТО не може да бъде взето без България, точка! Ние сме равнопоставени и хората по този начин ни третират. Но тук в България се говорят обратните неща, които не са верни." - каза Панайотов.

 

Като бъдещ посланик на България в САЩ Панайотов си поставя за цел да заздрави доверието между София и Вашингтон и да повиши икономическото сътрудничество. Според него България можем да черпи богат опит от САЩ в сферата на технологиите, където Америка е абсолютен шампион.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3200 |31.01.2022 МС прие проектобюджета за 2022. Петков обеща безплатни детски градини и нито един човек под линията на бедност . 12| 3798 |29.01.2022 Ковачевски: За езика и идентичността нито се преговаря, нито ще се преговаря . 5| 3411 |28.01.2022 Зам. социален министър твърди, че няма нито една грешно преизчислена пенсия . 2| 3433 |28.01.2022 Даниел Смилов: Мониторинг за гл. прокурор Гешев бяха изборите миналата година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads