Реклама / Ads
9| 8779 |14.02.2022 НОВИНИ

Георги Панайотов: Твърденията на ГЕРБ за F-16 са нелепи и са пълна безсмислица

.
Георги Панайотов
Твърденията на ГЕРБ за F-16 са нелепи и са пълна безсмислица. Това каза по NovaNews бившият служебен министър на отбраната Георги Панайотов.
 

„За целия период, в който бях министър на отбраната, американската страна не е уведомявала България за възможно закъснение на доставките. Междудържавните отношения не се осъществяват през „Гугъл“ и интернет, а са в резултат на разговори, преговори и официални документи. По време на последната ми среща с представители на „Локхийд Мартин“, които са просто изпълнител, а не страна по договора, разговаряхме за индустриално сътрудничество – какви технологии да усвои България, наред с изтребителите. Не е ставало дума за евентуално закъснение“, подчерта той.

 

 

По думите му неустойки по договора – няма, а закъснението на доставката на новите изтребители е неприятно. „Това беше обяснено от Посолството на САЩ в София. През медиите се запознах с тази информация. Поради коронавируса, се прекъснаха много снабдителни вериги, включително българите знаят, че миналата година, ако са поискали да закупят автомобил, не е ставало толкова лесно, както преди. Това е причина, която щом САЩ посочват, нямам причини да се съмнявам в казаното. Неприятно е, че изтребителите ще закъснеят, защото жизненият цикъл на МиГ-29 изтича“, обясни Панайотов.

 

Той бе категоричен, че България ще разполага с достатъчно машини, за да пази небето си. „Закъснението е неприятно и това означава, че трябва да се правят допълнителни планове за бъдещето така, че да на изгубим въздушния си суверенитет. Самолетите трябва да се поддържат, те са в жизнения си цикъл. Разполагаме с такива, други нямаме. Добре е да ги поддържаме“, обясни бившият военен министър.

По думите му е възможно вторите осем изтребители да ни излязат по-евтино.

 

„Докато бях министър, изпратих писмо-запитване за втора група осем броя изтребители F-16, пак въз основа на договора, който беше подписан от предишното правителство. Изпратих писмо-запитване. Поискахме информация колко биха стрували 8 броя F-16, като искам да подчертая, че втората група е с повече способности от първата. Със сигурност плащането ще е по-изгодно. Вече имам т. нар. кредитна история със САЩ и ще ги плащаме на вноски. Няма окончателна информация за нищо. Българското правителство още очаква отговора на САЩ“, обясни бившият военен министър.

 

Той се съгласи категорично с президента Румен Радев, че не трябва да се стига до война по линията Украйна-Русия. Според него опитите за дипломатическо решение до момента се провалят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3213 |10.02.2022 Икономистът Георги Вулджев: Имаме бюджет на нереалистичнитe амбиции . 1| 3149 |10.02.2022 Проф. Георги Михайлов: Най-големите защитници на реформите и промените са именно тези, които ги създадоха . 13| 3190 |08.02.2022 Делян Пеевски: Нямам никакво участие в твърденията за търговия със златни паспорти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads