Реклама / Ads
25| 8606 |03.03.2009 НОВИНИ

Георги Първанов: Нашата свобода не е случаен исторически подарък

.
Тържествена заря-проверка по повод националния празник на Република България 3 март се състоя на пл. „Народно събрание" в столицата. Пред множеството слово произнесе президентът Георги Първанов.
 
Присъстваха още премиерът Сергей Станишев, председателят на Народното събрание Георги Пирински, политици, дипломати и граждани, съобщи агенция „Фокус".

Нашата свобода не е случаен исторически подарък, каза Георги Първанов в словото си. Българската свобода не беше дочакана, тя беше извоювана. Тя стана възможна, защото делото на апостолите, прословутата кървава песен на априлската епопея привлече общественото внимание, каза Първанов.

3-ти март-празник
Войната върна България на европейската политическа карта, подчерта държавният глава.
От дистанцията на времето имаме основание да потвърдим тогавашната оценка, че Руско-турската освободителна война е една от най-честните и справедливите. Война, която носи избавлението на един изстрадал, но достоен народ от неговото петвековно робство, подчерта президентът.
Той посочи, че Санстефанският договор, който честваме, е предварителен, и впоследствие неговите клаузи са жестоко и несправедливо ревизирани. И все пак остава най-важното - свободна България с шанса за независимо развитие, подчерта държавният глава.
Първанов подчерта, че не сме забравили загиналите за свободата на родината и че сме получили подкрепа от редица общественици по целия свят.

 3-ти март-празник 3-ти март-празник

Сега, когато бушува световната икономическа криза да прочетем вярно историята, да проявил необходимата зрялост, мъдрост и отговорност, призова президентът. Той посочи, че добронамереният и верен прочит на нашата история ще покаже, че в нея има много конфронтация и омраза, които са изцедили силите на нацията в трудни моменти, но в същото време има сплотяване и конструктивизъм около националните идеи и ценности. Това е помогнало на България от страна, излизаща от робство, за броени години да се превърне в чудото на Европа, посочи Първанов.
По думите му - в този момент повече отвсякога са необходими единни действия, които да ни помогнат да запазим българската държавност и икономиката на страната.. Първанов подчерта, че са недопустими опитите да се игнорира ролята на гражданския фактор и народната воля.
Дълбок поклон пред светлата памет на героите, дарили живота си за свободата и независимостта на България. Да живее отечеството, завърши държавният глава.
Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия поздрави представителните роти на армията ни по повод националния празник 3 март.
С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на Отечеството. Официалните лица и гражданите сведоха глави пред делото на героите, дали живота си за свободата и независимостта на родината.

3-ти март-празник
3-ти март-празник 3-ти март-празник

Представителните роти на Българската армия отдадоха почест под звуците на националния химн.
Тържествена заря по повод националния празник освети небето над площад "Народно събрание".
Сутринта президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и председателят на Народното събрание Георги Пирински почетоха паметта на героите, загинали за Освобождението на България. Тримата държавници поднесоха венец пред паметника на Незнайния войн в центъра на София. Депутати, министри, дипломати и десетки граждани, присъстваха на церемонията по издигането на националния трибагреник в чест на 131-та годишнина от Освобождението на България. В края на церемонията президентът, премиерът и председателят на НС приеха марша на почетния гвардейски караул.

3-ти март-празник  снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 5408 |03.03.2009 В. Сидеров: Георги Първанов е национален предател . 57| 6037 |02.03.2009 РЗС: Паметник на Георги Гергов да смени този на Альоша . 5| 6796 |19.02.2009 Златко Баретата остава в ареста, на свобода бил опасен . 17| 7030 |17.02.2009 Л. Георгиевски: "Македонската нация трябва да преодолее българския си комплекс"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads