Реклама / Ads
13| 12309 |15.01.2024 ИНТЕРВЮ

Георги Захариев пред ФрогНюз: Финансовите ни навици не са добри. Българинът обича да ползва сега и да обеднява в бъдеще

.
Финансовите навици на българине не са толкова добри.  Българите обичат да теглят кредити и то предимно за техника. По последни данни над 40% от кредитите у нас са за някакъв вид техника. Един от петима българи взема кредит за пътуване. Тоест ние обичаме да ползваме сега и да обедняваме в бъдеще, да плащаме лихвени проценти за неща, които реално няма да подобрят стандарта ни на живот.
 

Това заяви пред ФрогНюз Георги Захариев, изпълнителен директор на "Файнънс академи".


Ето и цялото интервю: 

Едва 7% от българите инвестират средствата си, а шокиращ процент - 73% не спестява изобщо. Това сочи първото по рода си проучване за финансовата грамотност у нас, зад което стоите, заедно с агенция “Тренд”. Всъщност какъв е изводът от това проучване? 


Изводът е, че все още сме много назад, спрямо средноевропейските нива. Повечето хора буквално живеят от заплата до заплата. Мнозинството от българите дори не знаят какво означава самата дума “инвестиране” и имат недоверие към нея. Затова и толкова малък процент инвестира - само 24% спрямо средноевропейското ниво.





С какво се сблъскахте по време на това проучване? Изненада ли ви нещо? За нивата на финансова грамотност у нас се говори от известно време и е ясно, че българите нямат много добра финансова култура.


Може би това, което ме шокира, е че само 22% от хората спестяват пари. Очаквахме да са доста повече, защото в българската култура това да си спестовен сякаш е наложено като ценност. Но се оказа, че явно не е толкова силно залегнало.


Направихме същото проучване сред нашите курсисти в академията, в която се занимаваме с образование по темата- над 62% инвестират, а над 90% спестяват. Разликата между едните и другите е просто образование и интерес към темата. Нищо друго.

Къде е връзката между това да инвестираш и това да спестяваш? Кое е по-важно?


Това са стъпки, които трябва да предприемем в много конкретна хронология. На първо място трябва да видим финансовите си навици и защо не можем да спестим пари. Трябва да открием от какво можем да спестяваме пари според нашия стандарт на живот и какво не е нужно да купуваме днес. Едва тогава можем да инвестираме. Няма как да прехвърлим стъпката със спестяването, за да инвестираме. 

Какви са финансовите навици на българина? 


За съжаление не са толкова добри. Българите обичат да теглят кредити и то предимно за техника. По последни данни над 40% от кредитите у нас са за някакъв вид техника. Един от петима българи взема кредит за пътуване. Тоест ние обичаме да ползваме сега и да обедняваме в бъдеще, да плащаме лихвени проценти за неща, които реално няма да подобрят стандарта ни на живот.

Защо се инвестира предимно в недвижими имоти? Това правилна тактика ли е? 


Първо - предполагам, че от тези 7% един голям процент от хората всъщност са инвестирали в имот. За българите това е най-позната тема, защото през последните 30 години де факто те не са имали толкова голяма информация и разбиране за това какво представляват акции, фондове, криптовалути, например. Апартаментът е нещо, което можеш да пипнеш, да видиш. 





Има една разбиране, че цената на имота винаги ще се вдига нагоре. Това си е нещо като традиционен спорт в България - да инвестираме в имоти. Дали е правилно, или не - зависи от нашите инвестиционни цели. Първо, за да купим един имот - това е солидна инвестиция. Можем да купим акция за много малка сума пари. В зависимост от нашите инвестиционни цели и това, което искаме да постигнем в живота си - може и да е правилно решение. Ако го правим, защото сме чували, че инвестицията в имоти е сигурна, това е грешно. 

Забелязва ли се повишаване на интереса към друг тип инвестиции, или сме далеч да говорим от каквато и да било тенденция? 


Да, вече се забелязва. За 3 години в академията успяхме да обучим над 25 хил. души. Проследяваме след това чрез анкета какво се случва с тези хора - дали инвестират, в какво инвестират. 


Малко по малко българинът започва да се интересува от тези теми и то най-вече защото сме по-глобални, особено в големите градове. Хората, които имат малко по-добри доходи се интересуват как инфлацията да не изяде парите им.

Как можем да повишим финансовата си грамотност и защо това е важно? 


Обучения със сигурност ще помогнат, но има и ниво на лична отговорност. В нашата академия хората преминават през фундаментални неща, но след това трябва да продължат да се интересуват, да четат повече, да внимават до какви инвестиции да прибягваме. В днешни дни е много лесно някой да публикува информация и тя да се окаже скрит финансов съвет - хората насреща да имат финансов интерес да ни продадат даден актив. 

 


 

Георги Захариев е управлявал най-големият проект на Google за България – “Дигитален гараж”, консултирайки стотици собственици на бизнес. Професионалният му опит включва управление на стратегическите партньорства на SoftUni – най-голямата образователна организация за дигитални професии в България.

 

Създава проектът Finance Academy с мисията да предостави достъпно обучение от практици в сферата на бизнеса, финансите и икономиката. Георги е сред основателите на Airbnb общността в България, стартирайки компания за управление на имоти за краткосрочен наем през 2015 година.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10782 |13.01.2024 Адвокатката на Мехран пред ФрогНюз: Задържането му е абсолютно незаконосъобразно, няма никакъв смисъл освен сплашване . 25| 9892 |12.01.2024 Владимир Славенски за ФрогНюз: Альоша символизира униженията към българския народ, извисява се дори над Васил Левски в Пловдив . 1| 7124 |12.01.2024 Доц. Джеймс Йоловски за ФрогНюз: Водещият проблем в бюджетната ни политика е нарастването на текущите разходи . 2| 81596 |11.01.2024 Спасимир Домарадски за ФрогНюз: Политическите процеси в Полша са на ръба на правовата държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads