Реклама / Ads
12| 4561 |18.03.2010 НОВИНИ

ГЕРБ бие отбой за импийчмънт на президента

.
Обещаниeтo, че в началото на седмицата партията на Бойко Борисов ще започне процедурата срещу президента може да се окаже "кьoр фишек". Управляващите все още не са стартирали събирането на подписи за това, а шефовете на ГЕРБ избягват да коментират темата, макар и да твърдят, че отстъпление по нея няма, съобщава BNews.
 

Темата е отказала да коментира и председателят на парламента Цецка Цачева с мотива, че това не е нейна тема, въпреки че именно тя разясни предстоящите действия по импийчмънта само преди седмица.

Независимо от привидното затишие всички в ГЕРБ са категорични, че отстъпление по въпроса за отстраняване на държавния глава няма.

Това потвърдиха от ръководството на парламентарната група, както и самата Цачева.

Партньорите на ГЕРБ от СДС и ДСБ обаче започнаха да изразяват съмнение, че скоро ще се стигне до събиране на подписи.

"Опитват се да намерят начин как да дадат на заден ход", коментираха неофициално в СДС.

От ДСБ пък обясниха, че за ГЕРБ ще е самоубийствено, ако и този път се откажат от импийчмънта и заявиха, че това няма да бъде оставено без критика.

Очакванията на всички, че яснота по въпроса ще има на организираната от Цецка Цачева дискусия за правомощията и взаимодействията на държавната власт в парламентарната република в сряда следобяд, не се сбъднаха. "Този въпрос не е тема на срещата", отсече парламентарната шефка.

По време на дебата, в който думата взеха социолози, депутати и неправителсдтвени организации, се чуха съвети към управляващите да пренесат в парламента дебата за това дали президентът е нарушил конституцията с публикуването на стенограмата от разговора си със Симеон Дянков.

"Само в условия на стриктно спазване на разписаните по Конституция правомощия бихме могли да имаме взаимно доверие и контрол между институциите. Ако имаме обратни примери, то парламентът е мястото, където трябва да се случи дебатът относно това коя институция и по какъв начин прилага конституционните разпоредби на своите правомощия", каза на финала и Цачева.

Омбудсманът Гиньо Ганев пък обясни по време на дискусията, че освен нарушаване на конституционни текстове има и нарушаване на конституционни принципи.

Според него президентът Георги Първанов е нарушил принципа на ежедневно взаимодействие между властите. "Не може всичко да бъде публикувано", отсече той и призова да се намери начин държавният глава да понесе тежък морален удар и въпросът да бъде приключен. Според него въпросът за импийчмънта не стоял на дневен ред.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5349 |16.03.2010 ДПС контра на ГЕРБ за импийчмънт и нов министър . 49| 8402 |11.03.2010 РЗС влезе в коалицията "Анти Първанов", ГЕРБ събра мнозинството за импийчмънт . 48| 6134 |10.03.2010 Борисов: Строя магистрали, не се занимавам с импийчмънти . 4| 4467 |10.03.2010 Парламентарна комисия ще решава за импийчмънт на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads