Реклама / Ads

18| 5573 |25.11.2019 НОВИНИ

ГЕРБ и патриотите искат ограничения и санкции за част от туристическия бизнес

.
Менда Стоянова и Валери Симеонов
Управляващите в лицето на Валери Симеонов от Обединени патриоти и Менда Стоянова от ГЕРБ, предлагат глоби и ограничаване на дейността на популярните туристически платформи за настаняване като Booking и Airbnb.

Законодателният тандем Стоянова-Симеонов вкарва предложението си за промяна в Закона за туризма с предложенията за промени в Закона за държавния бюджет за 2020 г., приет на първо четене. На практика те предлагат въвеждането на забрана за свободното предлагане на апартаменти за настаняване чрез онлайн платформи. Според текстовете, предлагането на такива жилища ще е възможно само ако те са категоризирани като места за настаняване според закона, информира "Банкер".

 

Предложените промени въвеждат и санкции както за хората, които предлагат апартаменти за краткосрочно настаняване, така и за онлайн платформите, които публикуват оферти за такива места за настаняване.

 

"Който предлага туристическа услуга или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект по чл. 113, ал. 3 се наказва с глоба в размер на от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1 000 до 10 000 лв. независимо от наказанията по чл. 206"

 

Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно глобата е в размер от 5 000 до 8 000 лв, а имуществената санкция - от 10 000 до 15 000 лв.", пише в законопроекта на депутатите от управляващата коалиция.

 

В допълнение към тази разпоредба министърът на туризма се задължава при системни нарушения да подава искане до Софийския районен съд "да постанови всички предприятия, предоставящи обществени електронни услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници".

 

На председателя на СРС се вменява и екстремен срок за произнасяне по искането - 72 часа. А 24 часа след съдебното разпореждане офертите нарушители трябва да бъдат свалени, предвиждат още законодателните промени. 

 

"През последните години се наблюдава "бум" в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и търсенето им чрез различни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook групи и т.н.

 

Тази дейност представлява активен бизнес, в който участват три страни: наемодател (в повечето случаи физически лица, закупили апартамента/апартаментите за лични жилищни нужди), посредник (електронна платформа, чрез която се осъществява отдаването/настаняването като услуга) и потребител/ потребители на услугата.

 

По същество тя е предоставяне на настаняване в смисъла на туристическа услуга, която обаче в повечето случаи протича без спазване на Закона за туризма, в който е предвиден ред за предоставяне на този вид дейност/услуги", пише в мотивите на законопроекта.

 

Поправката, внесена между две четения на друг законодателен акт, в случая Закона за държавния бюджет, избягва процедурата за приемане на нови законови разпоредби и минаването им през пленарната зала два пъти, с възможност за възражения и редакция. Много е вероятно така промяната безпроблемно да мине "по втория начин".

 

Така отдаваните апартаменти и стаи за настаняване, както и отдаващите ги, макар да не са търговци по смисъла на закона, ще трябва да влязат в Националния туристически регистър и да станат част от Единната система за туристическа информация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 3623 |25.11.2019 Майките искат оставката на Симеонов и още 118 депутати . 6| 20948 |25.11.2019 ГЕРБ разчиства кадрите на Цветанов . 1| 3886 |24.11.2019 Искат доживотен затвор за убийството в с. Сотиря . 2| 6038 |24.11.2019 Депутат от ДПС: Зависимостта на ГЕРБ от Валери Симеонов е тотална
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ