Реклама / Ads
3| 3160 |03.02.2023 НОВИНИ

Германия одобри продажбата на 88 танка „Леопард 1” на Украйна

.
Източник: личен архив
ерманското правителство одобри доставката на 88 стари танка „Леопард 1“ за Киев, предаде „Политико“, цитирайки местни медии.
 

Този ход допълнително сигнализира за обрат в политиката на Берлин по отношение на танковете за Украйна, девет дни след обявената пратка от една рота танкове "Леопард 2" на Киев като част от европейска коалиция.

 

Берлин е одобрил плановете на германския оръжеен производител „Райнметал“ да продаде десетки по-стари „Леопарди“ на Киев, след като те бъдат ремонтирани, на обща стойност над 100 млн. евро, съобщи „Зюддойче цайтунг“, цитирайки "правителствени източници".

 

Това рискува да създаде затруднения в доставките, тъй като „Леопард 1“ вече не се произвеждат, а снарядите им са с различен калибър от тези на по-новите „Леопард 2“, обяснява вестникът.

 

Германското правителство обмисля също така да откупи обратно 15 самоходни противовъздушни установки „Гепард“, които е продало на Катар - но и тук може да се сблъска с някои проблеми. Боеприпасите за тях се произвеждат в Швейцария, която досега е отказвала да одобри реекспорт за Украйна с мотива, че това би нарушило нейния неутралитет.

 

Някои швейцарски законодатели обаче настояват страната да преразгледа позицията си.

 

След седмици на силен натиск от страна на партньорите си, миналата седмица Германия обяви, че ще одобри доставката на около 80 танка "Леопард 2" за Украйна, включително около 14 собствени танка, като част от коалиция от европейски държави. Тъй като танковете са германско производство, другите държави, които желаят да ги изпратят на Украйна, се нуждаеха от одобрението на германското правителство.

 

От месеци Киев настоява пред съюзниците си да изпратят танкове и твърди, че се нуждае от стотици, за да посрещне потенциална руска контраофанзива през пролетта.
Великобритания също обеща да изпрати на Киев някои от своите танкове „Чаленджър 2“, а САЩ заявиха, че ще изпратят 31 танка M1 „Ейбрамс“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3080 |02.02.2023 Спират продажбата на книга на критик на Путин, името му изчезва от афиши за театър . 1| 2848 |31.01.2023 Екстрадират наш сънародник в Германия, работил в колцентър . 1| 3360 |30.01.2023 Екстрадират в Германия още един младеж, работил в колцентър . 0| 3040 |27.01.2023 България и Германия в сътрудничество за дуално обучение чрез работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads