Реклама / Ads
8| 5016 |26.01.2024 НОВИНИ

Германия разкри проруска дезинформационна кампания

.
Германия е разкрила значителна проруска дезинформационна кампания, която използва хиляди фалшиви акаунти в X, за да предизвика гняв срещу подкрепата на Берлин за Украйна, се казва в медиен доклад.
 

Разкритията, съобщени от Der Spiegel, идват на фона на нарастващата загриженост за въздействието, което все по-сложните кампании за дезинформация могат да окажат върху изборите.

 

Експерти, натоварени от германското външно министерство, са използвали специализиран софтуер, за да наблюдават публикациите в онлайн платформата X, известна преди като Twitter, в периода между 20 декември и 20 януари, пише Der Spiegel.

 

Според информацията те са се натъкнали на повече от 50 000 фалшиви потребителски акаунта, които заедно са пуснали над един милион туита на немски език.





Обща тема е обвинението, че правителството на Олаф Шолц пренебрегва германците в полза на подпомагането на Украйна във войната ѝ срещу Русия, твърди Der Spiegel, който твърди, че е видял откъси от анализа.

 

Акаунтите също така често са свързвали с фалшиви новини на уебсайтове, създадени да приличат на тези на истински медии, твърдиDer Spiegel, което кара анализаторите да я свържат със свързаната с Русия кампания "двойник", която вече е известна на властите.

 

Откритията идват в момент на нарастваща загриженост за ефекта, който усъвършенстваните кампании за дезинформация могат да окажат върху изборите. Тази година се провеждат три регионални избори в Източна Германия, където крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е на върха в социологическите проучвания.

 

През юни 400 милиона души в целия Европейски съюз ще имат право да гласуват на изборите за Европейски парламент.





Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС, заяви тази седмица, че 2024 г. ще бъде решаваща година за борбата с дезинформацията от Русия и от други страни. Изборите ще се превърнат в "основна цел за злонамерени чуждестранни участници", каза той.

 

Световният икономически форум определи дезинформацията като заплаха №1 през следващите две години.

 

По кои теми ще искат да ни заблуждават през 2024 г. - четете тук. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5189 |26.01.2024 Чаталджагейт: Асен Василев и Лорер се заканиха да съдят "Бърд" . 18| 8096 |26.01.2024 Терористично братство: Хутите се прегръщат с Кремъл, Пекин с гневна реакция. Маша пак се цепи . 12| 4840 |26.01.2024 Асен Василев за Радев: Независимо дали му харесва, трябва да си изпълнява конституционните задължения . 0| 4618 |26.01.2024 Няма планирано поскъпване на тол таксите, съобщиха от МРРБ. Обсъждат се отстъпки за превозвачите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads