Реклама / Ads
1| 2291 |11.06.2024 НОВИНИ

Германия ще домакинства днес конференция в подкрепа на възстановяването на Украйна от разрушенията от войната

.
Украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Германия днес ще бъде домакин на конференция в подкрепа на възстановяването на Украйна от разрушенията от войната, изпращайки сигнал на солидарност към Киев. Двудневната конференция в Берлин се провежда преди срещата на високо равнище на водещите съюзници на Украйна от Г-7 в Италия и глобалната среща на високо равнище за мир в Швейцария през почивните дни, предаде Асошиейтед прес.
 

Очаква се украинският държавен глава Володимир Зеленски да присъства на събирането, на което, както твърдят германските домакини, ще се съберат около 2000 представители на политиката, бизнеса и други сфери.





„Дори в днешните времена на война, Украйна трябва постоянно да строи наново къщи, водопроводи, болници и електрически мрежи. Хората искат да продължат да живеят в страната си и за това се нуждаят от електричество, вода и покрив над главите“, посочи германската министърка на развитието Свеня Шулце. По думите й краткосрочното и дългосрочно възстановяване на Украйна е „твърде голяма задача, за да може единствено правителствата да се справят, затова и каним на конференцията компании, гражданско общество и общини“.

 

Сред проблемите, пред които е изправена Украйна, особено остро стоят руските атаки срещу електрическата мрежа от последните седмици, което накара ръководството в Киев да наложи прекъсвания на електрозахранването по цялата страна.





Миналата година на подобна конференция в Лондон съюзниците на Украйна ѝ обещаха няколко милиарда долара невоенна помощ за изграждане на инфраструктурата, борбата срещу корупцията и ускоряване на членството ѝ в Европейския съюз. Тази година централна тема ще бъдат реформите.

 

„Полагаме всички усилия, за да може Украйна скоро да заеме място на масата на Европейския съюз – защото, в допълнение към нашата военна подкрепа, това е най-добрата защита, която съществува“, подчерта германската външна министърка Аналена Бербок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2273 |11.06.2024 Групата Електрохолд стана закрилник на египетски лешояд . 5| 2448 |11.06.2024 "Райнметал" откри в Украйна предприятие за ремонт и производство на бронирани превозни средства . 3| 2296 |11.06.2024 Социологът Елена Дариева: Оставката на Христо Иванов значи, че носи отговорност за изборните резултати . 20| 10722 |11.06.2024 Челен опит: Чрез ордени и приятели-олигарси към президентска власт и твърда ръка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads