Реклама / Ads
2| 1274 |03.10.2024 НОВИНИ

Германия зове Унгария да не руши мостовете с ЕС и НАТО

.
Германската посланичка в Унгария, Юлия Грос, отправи остро предупреждение към унгарските общественици да се изкажат против действия, които, според нея, подкопават доверието на съюзниците на Унгария в НАТО и Европейския съюз.
 

Тя направи тези коментари в своята необичайно критична реч, произнесена по повод Деня на германското единство, на която не присъстваха високопоставени унгарски служители, съобщи Ройтерс.

 

"Унгария е на път, който я отдалечава от нейните приятели," предупреди Грос пред аудитория, съставена от дипломати, неправителствени организации и унгарски официални лица. Отсъствието на висши представители на правителството не беше обяснено. Германия играе централна роля в унгарската икономика от средата на 90-те години, с милиардни инвестиции от автомобилни производители като Audi, Daimler, Opel и BMW.

 

В контекста на засилващото се напрежение, Грос подчерта, че редица действия на унгарското правителство са подкопали надеждността на страната, включително действията на премиера Виктор Орбан, който проведе разговори с руския президент Владимир Путин през юли, без консенсус от другите държави членки на ЕС, за което Орбан говори като за "мисия за донасяне на мир в Украйна."

 

Посланикът разкритикува и "лудориите" на унгарското правителство около присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Унгария ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО през февруари, след дълго забавяне.

 

Грос отбеляза и "отделни изявления" от политици през последната седмица, без да навлиза в детайли. Въпреки това, миналата седмица Германия и Франция подадоха протест към унгарското външно министерство за "неочаквани изявления", които подкопават принципа на солидарност между съюзниците. Според наблюдателите, Грос вероятно е имала предвид коментари на висш сътрудник на Орбан, който твърдеше, че Украйна не е трябвало да се съпротивлява на руската инвазия.

 

"Тази вечер тук виждам много хора, които винаги са били строители на мостове," каза Грос. "Заедно трябва да изискаме това, което сте изградили, да не бъде разрушавано."

 

Германия остава основен търговски партньор на Унгария, като през 2023 г. тя представлява 26,3% от целия унгарски износ и 22,6% от целия унгарски внос. Износът на Унгария за Германия е нараснал с 9,4% през 2022 г. в сравнение с предходната година.

 

Превод и редакция: Frognews.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1206 |03.10.2024 Свикват извънредно заседание на Председателския съвет на НС заради имунитета на Джейхан Ибрямов . 0| 1268 |03.10.2024 Мъж заплаши с убийство учители в Пловдив . 0| 1219 |03.10.2024 Светлин Тачев: Постоянните предсрочни избори превърнаха вота в битовизъм и предизвикват отвращение . 0| 1320 |03.10.2024 ЦИК няма да се произнася. Сарафов ще вземе имунитета на Джейхан Ибрямов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads