Реклама / Ads
5| 5008 |08.12.2009 НОВИНИ

Глоби и наказания отнесоха шофьори от чужбина

.
Само за един месец изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" събра 160 000 лв. от наложени наказания на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
 

Инспектори на агенцията са проверили 3 100 МПС за спазване на разрешителния режим и времето за управление и почивка. Издадени са близо 188 акта и наказателни постановления, наложени са 45 принудителни административни мерки (спиране от движение или отнемане на свидетелството за правоуправление). Констатирани са нарушения, свързани с изискванията за установяване на принципа на равнопоставеност на пазара.

Най-много нарушения са извършени от водачи на МПС с турска регистрация - 100, следват ги водачите от Унгария - 26 и Румъния - 10. На водачи на превозни средства от други държави са съставени 52 акта.

Друг обект на засилените проверки са превозите за собствена сметка. Това е дейност която трябва да обслужва само собствените нужди на предприятието, като не е основна за него и в никакъв случай не трябва да бъде заплатена. Някои предприятия под претекст, че извършват такъв превоз прикриват дейности срещу заплащане и не се внасят изискуеми данъци и такси в националния бюджет. По този начин се развива нелоялна конкуренция и се поставят в затруднено положение коректните транспортни фирми.

Инспекторите са проверили около 6 500 МПС, извършващи превоз за собствена сметка и са съставили 550 акта. Следва издаването на наказателни постановления и изпращането им в Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на глобите.

Най-често срещаните нарушения при тези превози са: липса на трудов договор на водача, липса на документ, удостоверяващ собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата, ППС и товара не са собственост на една и съща фирма или пътниците не са служители на фирмата.

От месец август, когато започнаха проверките, разпоредени от министър Александър Цветков, до сега, са проверени 20 000 МПС с чуждестранна регистрация, като са съставени 1 200 акта и наказателни постановления, както и 400 принудителни административни мерки. Общият приход от актове наложени на водачи на МПС с чуждестранна регистрация е 1 мил.160 хил лева. Тези средства са реално събрани, тъй като при чуждестранните превози наказателните постановления се издават заедно с акта, поради което водачите са задължени да пратят глобата веднага.

При превозите за собствена сметка инспекторите са проверили 36 500 МПС и са съставили 3 500 акта. Очакваният приход за националния бюджет е 2 милиона лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4868 |07.11.2009 Магистрати с наказания - вън от съдебната система . 5| 5241 |15.10.2009 Глоби дебнат училищни лафки и столови . 2| 4428 |12.10.2009 Лекари, точили касата, се отърваха само с глоби . 0| 4601 |02.10.2009 С глоби борят нарушенията по пътищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads