Реклама / Ads
12| 4855 |08.03.2019 НОВИНИ

Горанов: Опростените пари на вероизповедание са нищожни спрямо 40-те млрд. в бюджета

.
Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че опростените пари на вероизповедание са нищожни спрямо 40-те милиарда приходи в бюджета. Става въпрос за неплатени данъци, осигуровки и лихви по тях на обща стойност над 8 милиона лева, като почти цялата сума се дължи от Главното мюфтийство.
 

Осигуровки, данък по закона за физическите лица, декларирани от страна на вероизповедания и корпоративен данък ще са опростените задължения по Закона за вероизповеданията, обясни финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента.

 

Той посочи, се става дума за особен случай след приемането по-рано днес на поправки, опростяващи някои от задълженията на официалните вероизповедания в страната.

 

Това са неплатени данъци, осигуровки и лихви по тях на обща стойност над 8 милиона лева, като почти цялата сума се дължи от Главното мюфтийство.

 

“Едно от вероизповеданията действително дължи по-голяма сума и ако не се беше взело това решение във вида, в който днес на първо гласуване се подкрепи, на практика целта на закона скоро нямаше да бъде изпълнена. За цялата примерно 2019 г. полагащата се за това вероизповедание субсидия нямаше да бъде достатъчна дори за покриването на тези задължения. Те биха могли да бъдат реализирани чрез продажбата на религиозни имоти, но това е изключително чувствителна тема. Без да омаловажавам размера на сумата, тя представлява относително малка сума спрямо 40-те милиарда приходи в бюджета", каза Горанов.

 

Финансовият министър напомни, че и президентът можел също да амнистира публични вземания.  “Преценката на народните представители по целесъобразност беше те да предложат този механизъм“, оправда скандалното решението за опрощаване на вземанията на мюфтийството Горанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8620 |08.03.2019 Корнелия Нинова: Подкрепям Кьовеши, Иван Гешев да извади списъка с политиците, взимали пари от КТБ . 2| 4035 |07.03.2019 НЗОК проверява дали се взимат пари за записване на часове . 0| 3811 |07.03.2019 Отхвърлиха ”черния списък” на ЕК с държави, улесняващи прането на пари . 4| 4010 |28.02.2019 Помпео благодари в писмо до Борисов за реакцията ни за парите от Венецуела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads