Реклама / Ads
1| 2795 |30.09.2022 НОВИНИ

EС се готви да забрани вноса на руска водка и хайвер

.
ЕС ще забрани вноса на руска водка, хайвер и стомана като част от осмия пакет от санкции срещу Москва заради войната в Украйна. Това пише базираното в Брюксел издание EUObserver, като се позовава на предложението на Европейската комисия, направено в сряда.
 

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви, че пакетът от санкции, съдържа и търговски ограничения, но не даде подробности за включените продукти.


Според EUObserver, ще бъде забранен и вносът на руска стомана, дървен материал, а сметките на световния лидер в добив на диаманти - руската компания "АЛРОСА" - замразени.


Излизащият в Брюксел "Политико" добавя, че ще се наложи забрана за вноса на полупроводници и някои домакински стоки.


Ще бъде разширен и списъкът на санкционирани лица. Ройтерс писа, че ще бъде направен нов опит за включването на руския патриарх Кирил, което беше блокирано от Унгария. Според EUObserver Комисията предлага забрана за пътуване в ЕС и замразяване на сметките да бъде издадена срещу руския филосов Александър Дугин, певците Олег Газманов и Николай Расторгуев, както и на шефа на концерна "Калашников" Алан Лушников.


Предвижда се и забрана европейски компании да предоставят архитектурни, инженерни, IT услуги на руски клиенти.


Посланиците на европейските държави в Брюксел ще обсъдят предложението за нови санкции в петък.


Говорител на Европейската комисия заяви, че няма да коментира конкретиката на ограниченията, докато те не бъдат одобрени от държавите членки, за което се изисква единодушие.


Унгария вече предупреди, че няма да се съгласи на нови енергийни санкции. Комисията е предвидила правен механизъм, който да позволи поставянето на пределна цена на руския суров петрол чрез забрана европейски компании да застраховат товарите на танкери, които го превозват, както и сключването на нови договори с "Газпром нефт", "Роснефт", "Транснефт" и др.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2688 |28.09.2022 Европа готви нов пакет санкции срещу Москва . 1| 6958 |28.09.2022 Без право на отказ от кръвна проба на пътя: МВР готви промени в закона . 1| 2712 |26.09.2022 Полша забрани на руснаците да влизат по въздух и море . 2| 2745 |25.09.2022 ЕС се готви да изключи “Газпромбанк” от системата SWIFT

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads