Реклама / Ads
2| 2694 |28.09.2022 НОВИНИ

Европа готви нов пакет санкции срещу Москва

.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи в сряда нов пакет от санкции срещу Русия, предназначени ”да накарат Кремъл да си плати” за ескалацията на конфликта в Украйна с това, което тя нарече ”фалшифицирани” гласувания в окупирана от Москва украински територия, съобщава Ройтерс.
 

"Ние не приемаме фалшивите референдуми и всякакъв вид анексия в Украйна и сме решени да накараме Кремъл да си плати за тази по-нататъшна ескалация", каза тя пред репортери в Брюксел.

 

Предложеният осми пакет от санкции включва по-нататъшна забрана за вноса на руски продукти, които се очаква да лишат Москва от допълнителни приходи за 7 млрд. евро, както и повече забрани за износ от ЕС на ключови технологии, използвани за военни цели, като авиационни артикули, електронни компоненти и специфични химически вещества, обяви Фон дер Лайен.

 

"Тези санкции ще изолират и ще ударят икономиката на Русия още повече. Ние предлагаме нови забрани за внос на руски продукти. Това ще държи руските продукти извън европейския пазар и ще лиши Русия от допълнителни приходи за 7 млрд. евро".

"Целта е да се лиши военният комплекс на Кремъл от ключови технологии", посочи Фон дер Лайен във връзка с предложения от ЕК разширен списък на забранени продукти и стоки за износ за Русия, допълва БНР.

 

Освен това пакетът от санкции ще постави правната основа за таван на цените на петрола и ще забрани на гражданите на ЕС да участват в ръководните органи на руските държавни компании, каза още тя.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви по време на съвместната пресконференция с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че единният блок ще предложи и нови санкции срещу лица и организации, които продължават да подкрепят Русия.

 

"Този списък, наброяващ повече от 1300 физически лица и организации, е насочен към ключови лица, вземащи решения, олигарси, висши военни служители и пропагандисти, отговорни за подкопаването на териториалната цялост на Украйна", отбеляза Борел.

Той уточни, че това ще бъдат лица, "замесените в руската окупация и незаконното анексиране на Украйна", заедно с "лицата, които са организирали и улеснили фалшивите референдуми" в окупираните райони.

 

Освен това ЕС планира да санкционира повече хора в руския отбранителен сектор, както и онези, "които подкрепят руските сили, като предоставят армейска техника, включително ракети и бойни самолети", сподели още Борел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2815 |28.09.2022 Осми пакет: Какви са новите санкции срещу Русия, предложени от ЕК? . 3| 4505 |28.09.2022 ”Продължаваме промяната”: Да се разследва картелът, източвал европари от кюфтетата за най-бедните! . 4| 5879 |28.09.2022 Реакцията на ”Газпром” - шантаж: Спира да доставя газ за Европа през Украйна? . 0| 2965 |28.09.2022 Евгений Кънев: Свидетели сме на изостряне на конфликта между Европа и Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads