Реклама / Ads
5| 2457 |20.04.2024 НОВИНИ

Гражданите на Словакия събраха 2 млн. евро за снаряди за Украйна

.
Снаряди за фронта
Гражданите на Словакия събраха само за два дни над 2 млн. евро за закупуване на снаряди за Украйна, след като управляващите там отказаха да подкрепят инициативата на Чехия за покупка на боеприпаси извън страните от ЕС, съобщи bbc. В кампанията, която премина под лозунга "Ако правителството не може, ние можем", са се включили над 32 000 души.
 

Зузанна Ижакова от инициативата "Мир за Украйна", която сътрудничи с чешкия фонд за помощ на Киев, отбеляза, е организаторите са приятно изненадани от огромната подкрепа. "Това е знак за съпротива на словаците срещу вътрешната и външната политика на премиера Робърт Фицо", смята тя.

 

"Ние трябва да изхвърлим Путин от Украйна. Ние сме длъжни да го победим", казва Отто Симко, който е участвал в словашкото въстание против нацистите през 1944 г. и е преживял Холокоста. Той е на 99 г. и е помогнал да се започне кампанията, която е в разрез с правителствената политика. "Аз съм преживял Втората световна война. Аз съм воювал тогава. И ще ви кажа: тогава нямаше смисъл да се преговаря с Хитлер. И с Путин няма смисъл да се преговаря", казва Симко, цитиран от bbc.

 

Инициативата позволява на словаците да се опълчат на популисткото правителство на Робърт Фико, което обеща "да не даде на Украйна нито един снаряд".

 

Когато Чехия обяви инициативата си за търсене на снаряди за Украйна на световния пазар и започна да събира пари, към нея се присъединиха 20 държави. Фико категорично отказа Словакия да се включи. Той смята, че западната политика за въоръжаване на Украйна само удължава конфликта и за Киев ще е по-добре просто да се предаде и да се договори за мир с Москва.

 

Активистите продължават да събират пари, макар че първоначално заложената цел от 1 млн. евро е отдавна преизпълнена.

 

Засега Фико не е коментирал инициативата, но военният министър Роберт Калиняк заяви, че Словакия е свободна държава и жителите й могат да правят каквото пожелаят. Правителството обещава да предоставя на Киев друга помощ - например за разминиране.

 

Вече са събрани достатъчно пари, за да се закупят 500 000 снаряда от трети държави, заяви премиерът на Чехия Пьотр Фиала. През февруари чешкият президент Петр Павел обяви, че в неутрални държави чехите са успели да открият запаси от стотици хиляди снаряди, които могат да бъдат закупени за украинската армия. Прага започна да събира пари и 20 държави я подкрепиха. Първите снаряди ще могат да бъдат доставени в Украйна през юни. Фиала уточни, че вече са сключени договори за 180 000 единици боеприпаси, а за още 300 000 се водят преговори. Според Фиала е съвсем реалистично до края на годината да се съберат пари за 1 млн. снаряда. "Искам да обърна внимание, че това не е еднократен проект. Нашата цел е да се създаде дългосрочна система за доставка на боеприпаси", добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2444 |20.04.2024 Първан Симеонов: Политическата ситуация може да стигне до криза на демокрацията . 8| 8378 |20.04.2024 Румен Спецов: Сериозен удар срещу наркотрафика на „Митници“, МВР и НАП . 6| 2484 |20.04.2024 Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ" . 9| 2464 |20.04.2024 Радев за Главчев: Все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads