Реклама / Ads
4| 9060 |17.05.2009 НОВИНИ

Гражданско опълчение заради Темида

.
Неправителствени организации застанаха зад съдийските протести срещу кадровия произвол във ВСС
 


Осем от най-авторитетните неправителствени организации у нас открито подкрепиха протестите на апелативните съдии в София и отвореното писмо на Съюза на съдиите срещу избора на ген. Веселин Пенгезов за шеф на САС.
Специална пресконференция в хотел „Радисън” събра в подкрепа на протестите представителите на Програма „Достъп до информация”, Хелзинкски комитет, Център за либерални стратегии, Европейския институт, Отворено общество, Център за изследване на демокрацията, Съюза на юристите, Български адвокати за правата на човека.

Подобна солидарност се смята за извънредно събитие сред родните неправителствени организации. Говори се, че между тях не рядко има спорове и дрязги относно финансирането и ефикасността на дейностите им, свързани с развитието на гражданското общество. Този път обаче нямаше разминаване в оценките на неправителствения сектор, че случващото се в съдебната власт е „извърдено и безобразно”.

От десетина дни съдебната система се тресе от недоволства срещу безпринципната кадрова политика на Висшия съдебен съвет. Назначението на бившия председател на Военно-апелативния съд Веселин Пенгезов за ръководител на Софийския апелативен съд събуди извънредно остри реакции. Част от средствата за информация отразиха тревогите на магистратите от опасното политизиране на съдебната система за сметка на почтеността и професионалните стандарти.

Опитите тя да бъде превзета „отвътре” са тест за нейната нереформираност, предупредиха недоволстващите от липсата на прозрачност и от нелегитимните мотиви на ВСС при избор на административни съдебни шефове. Свидетели сме на арогантно посегателство върху независимостта на съда, единодушни бяха служителите на Темида пред медиите.

„Тази пресконференция е безпрецедентна за нашите организации, а не всекидневен факт”, заяви Александър Хашъмов от Програма „Достъп до информация”. Според него „публичността е единственият механизъм за контрол над съдебната власт и точно той е сериозно застрашен от задкулисен натиск и политически влияния”,

Юристът Йонко Грозев от ЦЛС определи избора на административни ръководители като ключов, за да се гарантира ефективността на съдебната власт. Влиянието на ръководителите може да предопредели назначенията на съдии в съответното съдилище. От моралните им качества зависи дали ще бъде оказвано давление върху изхода от съдебните спорове. Точно затова броженията около назначенията, извършвани от ВСС не трябва да бъдат оставени без реакция.

Отново беше напомнено пред журналистите, че срещу ген. Пенгезов е имало започнато дисциплинарно производство заради опит за оказване на натиск върху съдебен състав. Но то е било пресратено по давност. ВСС обаче не е реагирал нито на този, нито на други подобни случаи, въпреки че при всички сигнали е ставало дума за документирани факти, а не за клюки. „Това задълбочава съмненията, че съдът не е независим и обективен орган”, каза експертът.

Необходим е по-широк граждански контрол именно в рамките на сегашния модел на съдебната власт. В противен случай доверието на гражданите в нея ще рухне окончателно, предупреди и Мария Йорданова от ЦИД.
Проблемът с недоверието се задълбочава заедно с невъзможността да бъдат разграничени лошите и корумпираните от почтените и подготвените съдии. Само за усъвършенстването на кадровата политика в системата са похарчени 2 млн. евро през последната година, напомни тя. Въпреки това няма ефективна система за кадрови подбор. Няма и качествени критерии за атестиране и на професионалните, но и на моралните качества на магистратите. Това създава условия за произвол при вземането на решения от членовете на Висшия съдебен съвет.

Зам.-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон свърза спирането на няколко шумни дела в Съфийския градски съд с проблема за административните назначения и тяхната морална страна. Той даде за пример делото за регистрацията на СДС. „ То продължава да е висящо, което е безпрецедентен случай в българската съдебна практика през последните 20 години, каза той.

Като изключително тревожен парадокс определи протестите на съдиите директорката на Европейския институт Юлиана Николова. „Щом те не вярват на органа, който олицетворява съдебната независимост, принудена съм да се съглася с крайно плахия оптимизъм на правосъдния еврокомисар Баро за съдебната ни реформа при посещението му тук наскро”, обясни тя.
Във вторник неправителствените организации ще разработят конкретен план за стъпките, които тепърва ще предприемат в подкрепа на съдебната независимост. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5364 |11.05.2009 Янев иска "дуел" със Станишев заради Мургина . 3| 4984 |08.05.2009 Еколози: България ще плати милиони заради Натура 2000 . 1| 5217 |25.04.2009 Баретата иска свобода заради неконкретизирани обвинения . 2| 5396 |24.04.2009 Пенсионират шефа на „Охранителна полиция” заради Енергийния форум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads