Реклама / Ads
0| 3156 |21.05.2022 НОВИНИ

Хампарцумян: Хлябът няма да стане по-евтин. Лихвите може да скочат, но не сме в криза

.
Нулевото ДДС на хляба няма да намали цената му. Не сме в криза - икономиката расте, безработицата е ниска. Докато има какво да харчат хората, не е лошо. Възможно е плавно повишаване на лихвите.
 

Това заяви пред Нова телевизия финансистът Левон Хампарцумян. 

 

Според него мярката с 0% ДДС върху хляба ще помогне на бизнеса да спечели повече и да покрие част от разходите си. Мярката обаче не може да остане прекалено дълго. 

 

“Обичам бял хляб.  Самата идея, че българите набиват хляб от сутрин до вечер, е наивна. Хората, които обичат хляб, ще си преработят бюджета. Производството и търговията с хляб в много голяма степен е в сивата зона и държавата много трудно успява да се пребори. Мярката има смисъл от гледна точка на изсветляване”, заяви банкерът. 

 

“В момента не сме в криза. Износът расте, икономиката расте, безработицата е ниска - какво искаме. Заплатите догонват икономическия успех. По-добре да се направи, така че икономиката да работи на по-високи обороти. Всичко е поскъпнало, но икономиката не е спряла. Хората използват спестяванията си да контрират инфлацията. Докато имат какво да харчат, не е лошо. Може да очакваме плавно повишаване на лихвите. Банките трябва да го правят внимателно, за да не спънат икономиката”, посочи Хампарцумян. 

Банкерът коментира още, че в момента не става въпрос само за криза след COVID и войната. „Дошло беше време веригите за доставка да се скъсяват, да се направят по-устойчиви”, смята той.

 

“Утре ще се вземат стратегически решения – къде ще бъдат разположени производствени мощности, важна инфраструктура. Ако нашата позиция е неустойчива, това означава, че други, които изглеждат по-устойчиви и мотивирани, да получат повече, отколкото ние”, заяви Левон Хампарцумян.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3485 |21.05.2022 Никола Минчев: Не правим каквото си искаме. Няма пенкилер във властта . 0| 3172 |20.05.2022 Рашков: Постигнахме непостиганото - от месец в България няма миграционен проблем . 0| 3024 |20.05.2022 Васко Тодоров: Рано сутрин в метрото няма нито билети, нито охрана . 0| 3254 |19.05.2022 Караджов: Няма опасност да загубим финансирането си по големи инфраструктурни проекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads