Реклама / Ads
27| 6379 |31.01.2023 НОВИНИ

Хърватският президент скандално: Крим никога повече няма да е част от Украйна

.
Крим никога отново няма да бъде част от Украйна. Това заяви в скандално свое изказване президентът на Хърватия Зоран Миланович, цитиран от международните информационни агенции. Повод за коментара му е решението на Загреб да не изпраща военна помощ за Украйна.
 

През декември хърватските депутати предложиха включването на Хърватия към списъка с държави в ЕС, които подпомагат украинската армия във войната й срещу Русия. Предложението обаче прокара огромна разделителна линия между премиера Андрей Пленкович и държавния глава. 

 

Миланович е отявлен критик на прозападната политика в Украйна. Хърватският президент е твърдо против държавата му да се сблъска с “потенциално катастрофални последици” заради продължаващата вече 11 месеца война. 

 

Това, което Западът прави по отношение на Украйна, "е дълбоко неморално, защото няма решение", посочи Миланович пред репортери по време на посещение във военните казарми в източния град Петриня. 


Той добави, че пристигането на германски танкове в Украйна ще послужи само за сближаване на Русия с Китай.


"Ясно е, че Крим никога повече няма да бъде част от Украйна“, добави Миланович.


Миланович разкритикува западните страни за използването на двойни стандарти в международната политика, като каза, че Русия ще се позове на това, което той нарече "анексирането на Косово" от международната общност като извинение за отнемане на части от Украйна.


Става дума за декларацията за независимост на Косово през 2008 г. след войната от 1998-1999 г., в която страните от НАТО бомбардираха част от Югославия, включваща Сърбия и Черна гора, за да защитят населеното с албанско мнозинство Косово.


Подобна теза е представял в национален ефир и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 


Миланович, бивш премиер на Хърватия от Социалдемократическата партия (СДП), възприе анти-ЕС позиция, откакто пое предимно церемониалната длъжност на президент, привеждайки политиката си в съответствие с тази на унгарския министър-председател Виктор Орбан и лидера на босненските сръбски сепаратисти Милорад Додик.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3305 |29.01.2023 Радостин Василев: Президентска република е неприемлив вариант, защото ще се стигне до диктатура . 4| 3378 |28.01.2023 Петр Павел е новият чешки президент . 16| 3471 |27.01.2023 Президентът Радев: Нямам нужда от посредници, ако искам смяна на формата на управление . 6| 3097 |26.01.2023 Израелският президент с апел към ЕС - да се бори срещу възраждащия се антисемитизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads