Реклама / Ads
3| 2959 |25.05.2021 НОВИНИ

Хлапета и майки искат детски градини на протест пред СО

.
Източник: БГНЕС
Трийсетина хлапета, в колички или в ръцете на майките си, са на протест пред Столична община. Родителите им – недоволни от липсата на достатъчно места в детските градини в София. „Искаме места за нашите деца“, скандират те.
 

„Исканията на родителите се подразбират - като цяло искаме решение на проблема. Не изказано по медиите решение, а истинско реално решение на проблема. Не се водим от партии и всякакви такива формации, а желаем добро бъдеще не децата си. Искаме обяснение за цялата тази пародия, която се случва не само тази година.

 

Ударно строителство, завършване на започнатите проекти в най-кратък срок, компенсации за всички неприети деца, независимо от тяхната възраст, защото според този закон в момента, с който се отпускат помощите, се позволява за тази помощ да кандидатстват само деца над 3-годишна възраст, което е поредната безумица“, каза пред БНР Павлинка Вълчева – организатор на протеста.

 

„Факт е, че кандидатстващите са повече. Миналата година се прие допълнение в Закона за училищното и предучилищното образование, който разрешава компенсация на некласираните деца. Затова са повече кандидатстващите тази година“, казва Кристина Касабова, която е част от протестиращите и организатор на предходни три протеста срещу липсата на достатъчно места в градините.

 

По думите й от Столичната община всяка година излизат с любезните извинения, че ще решат проблема и в момента строят, реконструират и разширяват детски градини. Това обаче година след година така и не се случва - няма нови градини.

 

Сред протестиращите са и съветниците Методи Лалов от „Демократична България“, Борис Бонев, заедно с Андрей Зографски от „Спаси София“. С майките разговаря и лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

 

Според представителя на Горубляне Иван Димитров жителите на квартала са дарили много земя, на която може да се построят нови детски градини, а за децата им няма места в детските заведения в район "Младост".

 

„Фандъкова, премиерът и президентът да разговарят и да намерят начин да започне строителството на 40 детски градини в столицата. Нямаме ли 40 строителни фирми да ги построят за 1 година и да се сложи край на проблема, попита риторично той. Аз знам как, да ме попитат“, каза още Димитров.

 

Недоволството идва, след като миналата седмица се оказа, че над 10 000 от тях остават без детска градина заради недостиг на места, други 9 907 деца са приети на първо класиране в София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 16317 |25.05.2021 Жива верига пред ДАНС: Протестиращи искат указ за освобождаване на шефа на ДАНС . 0| 2983 |25.05.2021 „Изправи се! Мутри вън!“ искат проверка дали са подслушвани /видео/ . 7| 3107 |25.05.2021 Бранимир Ботев: Загубихме руските туристи, германците натискат за много ниски цени . 2| 3126 |23.05.2021 Над 60 страни искат премахване на патентите върху ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads