Реклама / Ads
9| 4196 |02.01.2015 НОВИНИ

Хората с най-ниски доходи няма да получат удържаните данъци

.
Преди повече от година правителството обеща да върне удържаните данъци на хората с най-ниски доходи. Това обещание обаче на практика няма да бъде спазено.
 

 

Близо 300 000 са били българите на минимална заплата у нас през 2014 г. Това е заявлението, с което би трябвало те да могат получат обратно 408 лева от платения данък през годината. На практика обаче обещаното данъчно облекчение е неприложимо, съобщи БТВ.

 

В закона е записано доходът да е до 4080 лева, но да е единствено от трудов договор. Така дори и няколко стотинки годишна лихва по дебитната карта, по която се превежда заплатата на практика ще направят невъзможно ползването на облекчението. Дори детските надбавки го обезсмислят.

 

Цецка Доновска работи като хигиенистка в училище от четири години за минималната работна заплата, която след удръжките се стопява до 280 лева.

 

„Обичам да работя с деца, те ме зареждат, радвам се, като съм при тях, обаче заплатата е много малка”, казва жената, като обяснява, че заплатата ѝ свърша за бързо – за ток, вода и храна.

Цецка е една от хилядите, които няма да получaт обещаните данъци обратно, защото има две деца. За първото получава 35 лв., а и за второто - 50 лв. надбавка. „Аз не мога да разбера детските защо ги слагат към моята заплата, те са си техни, с тях им купуваме каквото им е необходимо”, пита жената.

 

За 2016 г. държавата прави ново обещание за данъчно облекчение - да върне по 20 лева на дете за първите 3. Така ако догодина Елина Николчева, която има три деца, реши да подаде заявление - тя ще получи около 60 лева.

 

„Не знам дали ще го направя - не е висока сумата действително. Може чисто физически да не успея, въпреки че ако го подам онлайн може и да успея”, казва тя. Според нея за да стимулира родителите, държавата трябва да залага повече на активните стимули, които облекчават родителите дългосрочно - като облекченията за ипотека, например.

 

„Не просто да ти дадат някаква сума и с това да се приключи, най-малкото така биха се избегнали злоупотребите, т.е да стимулираш тези които плащат данъци е ок”, смята Елина.

 

И през тази година младите семейства с ипотечен кредит могат да кандидатстват за облекчение. „Трябва поне единият от двамата да е до 35 години, важи за първите 100 хиляди от лихвите”, обяснява говорителят на НАП Росен Бъчваров.

 

От преференцията през миналата година са се възползвали 6000 хиляди семейства, данъчните очакват броят да е същият и тази година. За да се възползват от облекчението младите семейства трябва да имат сключен брак, а ипотекираното жилище да е единственото за семейството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5140 |30.12.2014 През януари: Най-ниските температури ще са - 20, най-високите - плюс 15 . 0| 4128 |23.12.2014 Над 90% от хората на минимална заплата - без данъчно облекчение . 25| 5139 |19.12.2014 Масларова: Няма опасност парите на хората да потънат в НОИ . 7| 4468 |18.12.2014 Борисов: Демокрация е хората да избират между НОИ или частен пенсионен фонд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads