Реклама / Ads
8| 3161 |08.07.2023 НОВИНИ

Христо Алексиев: Предложихме природен газ на Украйна

.
Източник: стопкадър, bTV
България да продава на Украйна газ, който ще купуваме по споразумението с турската компания „Боташ“. Това каза в ефира на „Тази събота“ секретарят на президента по икономическите въпроси Христо Алексиев. Той участва в разговорите с Володимир Зеленски с Румен Радев.
 

Служебният кабинет на Радев договори доставки за следващите 13 години, а вчера премиерът акад. Денков заяви, че правителството му ще се опита да предоговори параметрите на това споразумение заради съмнения, че е неизгодно.

 

„Нашето предложение беше използвайки договора, който служебното правителство сключи с „Боташ“ за достъп до техни терминали, тоест до терминалите за втечнен газ, да използваме това споразумение и България да снабдява през нейната газопреносна мрежа и през тази на Румъния Украйна с допълнителни количества природен газ с неруски произход“, каза Христо Алексиев, съветник на президента по икономически политики.

 

Той добави, че големите количества в споразумението на служебния кабинет са били търговска цел и солидарност с други държави, които имат нужда да се диверсифицират, и да получават неруски газ.

 

Алексиев допълни, че предложението за допълнителни количества за Украйна ще се предложи на сегашния кабинет. 

 

По повод спешната ни медицинска помощ по въздух Алексиев поясни, че асолютно всичко е готово в рамките на месец или два максимум.

 

По думите му той не е разбрал какви са доводите на новия транспортен министър Георги Гвоздейков за медицинските хеликоптери. Редовното правителство не е запознато какво е направено и какво не от служебното правителство, посочи Алексиев.

 

"Това не е просто грешно управленско управление, а грях към пострадалите хора, които могат да бъдат спасени", каза той в отговор на думите на сегашния транспортен министър, че няма да бъде сключен договор за медицинските хеликоптери и че Държавният авиационен оператор не може да обслужва самите медицинските хеликоптери.

 

Христо Алексиев уточни, че има площадки за кацането на хеликоптерите, има екипажи, които да обучават българските и ние казваме на хората да чакат до 2026 г. "И тук има война - война по пътищата, Ако стане инцидент на АМ "Тракия", отдалечен от населените места, ще трябва много време на линейката да отиде и да се върне", каза Алексиев. 

 

Той коментира и посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България, като оцени срещата като много полезна. "Помощта към Украйна не е само военна, а и хуманитарна и диверсификация на енергийните източници. Нормално е по някои тема да няма разбирателство", каза Алексиев, визирайки спора между българския президент Румен Радев и Зеленски относно военната помощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2785 |06.07.2023 Христо Панчугов: Българското общество трябва да бъде убедено в необходимостта да подкрепим Украйна . 2| 3338 |02.07.2023 Христо Иванов: България няма да предоговаря условията в преговорната рамка с РС Македония . 4| 2869 |02.07.2023 Иво Христов: Европа рискува да умре от политкоректност . 0| 3505 |28.06.2023 Почина дългогодишният директор на НДК Христо Друмев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads