Реклама / Ads
0| 4958 |27.04.2022 НОВИНИ

Христо Грозев от Bellingcat: България изнася за Украйна разглобени на части боеприпаси

.
Има транспорт от България на значителни количества части от муниции към Украйна през трета страна. Това стана изключително очевидно след 21 април, когато няколко транспортни самолета с украинска собственост, започнаха да циркулират реално до Бургас и в последните дни до София.
 

От източници, както в Полша и Словакия, така и в Украйна, става ясно, че това, което България е решила да направи междувременно, е да изнася части от боеприпаси, не самите боеприпаси са разглобени на части такива, за да може да изглежда че същността сглобен патрон не се изнася. Това заяви за Нова Тв разследващият журналист Христо Грозев.

 

Всеки снаряд е важен, тъй като Украйна реално води война, която е в реално време, и ще трябва да ползва своите запаси в реално време, за да има шанс да се защити. България има ресурси, почти уникални сме, по тази причина, че голяма част от другите страни, които предлагаха директна помощ Украйна, свършиха или свършват своите ресурси от тези стари съветски оръжия, които са най-търсените и най-важните за Украйна, с калибър 152 милиметра, но 122-125 също ги има в България. Това, което се изнася в момента, е важно за Украйна, каза още той.


Но България може да направи много повече и всъщност да промени хода на войната много по-бързо, ако реши официално да изнася. Защото големите обеми са в складовете на производителите, които в момента работят на бързи обороти, за да сглобяват и после да разглобяват. Всъщност това разглобяване и сглобяване води до забавяне по веригата, както и да оскъпяване, тъй като някой трябва да ги сглоби в Словакия, в Полша или в Чехия, и това оскъпява за Украйна крайния продукт с два-три пъти. Много по-лесно ще е в големи обеми от България да се изнася. Производителите са в складовете на армията, така че без официално признато съгласие на България, че изнасяме за Украйна, тези обеми не могат да стигнат необходимите нива, допълни Христо Грозев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3807 |25.04.2022 Христо Иванов: От коалиционен съвет има смисъл след визитата в Киев . 0| 11054 |25.04.2022 Няма почивен ден за простотията: Борисов се сравни с Христос, когото мушили с пирони, друг го мацали с миро . 0| 31440 |24.04.2022 Христо Грозев: Русия е загубила 90% от най-добрите си парашутисти . 0| 3109 |23.04.2022 Президентът ще присъства на празнично богослужение за Възкресение Христово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads