Реклама / Ads
2| 2929 |12.10.2021 НОВИНИ

Христо Проданов: БСП предлага намаляване на ДДС на енергоносителите и на храните от малката кошница

.
Христо Проданов
”БСП предлага намаляване на ДДС на енергоносителите и на храните от малката кошница”. Това заяви в ефира на радио ”Фокус” Христо Проданов, член на Националния съвет на БСП. По повод първата от поредицата срещи, които БСП е предприела, с КТ ”Подкрепа” той обясни, че е била конструктивна. ”Изложихме някои от нашите основни идеи за това как трябва да се действа за овладяване на негативните ефекти от икономическата, социалната и енергийната криза, която се задълбочава”, обясни социалистът.
 

Проданов допълни, че КТ "Подкрепа" са предложили във връзка с увеличаващите се постоянно цени на електроенергията, да бъде замразено плащането на вредните емисии за 6 месеца. По думите му това безспорно влияе на цената на електричеството.

 

"Ние предложихме и бе прието от КТ "Подкрепа" намаляване на ДДС на енергоносителите и намаляване на ДДС на храните от малката кошница. В по-дългосрочен план за Бюджет 2022 г. предложихме създаване на нарочен фонд, който да подпомага ползвателите на електроенергия", каза Христо Проданов. Той допълни, че идеята е този фонд да се пълни от свръхпечалбите на търговците и производители на енергия и да бъде използван целево за помощи за енергийно бедни семейства.

 

Христо Проданов обясни, че има конкретна причина за провеждането на тези срещи сега. "На 14 ноември ще имаме избори. Най-ранният срок за свикване на 47-я парламент е краят на ноември. Ще имаме 20 дни до Коледа за съставяне и приемане на бюджет за 2022 г.", коментира той. Социалистът подчерта, че това се утежнява от тромавите парламентарни процедури - да бъдат съставени постоянни комисии, в които да се разгледат бюджетите на НЗОК, на ДОО и държавният бюджет, а след това те да минат на първо и второ четене в пленарна зала. "Сроковете са изключително кратки. Ние като отговорна политическа сила ще направим всичко възможно да влезем подготвени, да знаем от първия ден какво правим, какво предлагаме, за да може да се действа бързо. За това правим тези срещи, за да може идеите ни да са широко обсъдени и да предложим мерки, които имат широка обществена подкрепа, за да можем да убедим евентуалните ни партньори в следващото НС, че това е правилното", поясни той.

 

Проданов заяви, че зимата ще бъде много тежка. "БСП се отнася изключително отговорно и за това предлагаме всички тези мерки за обсъждане, за да реагираме светкавично и да смекчим последствията от тази криза", каза още той. Социалистът изрази надежда политическата криза да отмине, да има разум и мъдри решения за България.

 

Проданов припомни, че и 45-то и 46-то Народно събрание БСП се е опитала да призове тази мъдрост в партиите, с които е можела да състави правителство, но тогава не е получила тяхната подкрепа. "Надяваме се, да са си взели поука от своето държание и тази грешка да не се повтаря. Над партийните интереси са интересите на гражданите, на обществото. Трябва да има политическо разбирателство за преодоляване на кризата", призова той.

 

Проданов заяви, че България е на дъното на всички негативни класации. Според него затова трябва да се направи всичко възможно да се състави редовно правителство, което да започне целенасочени действия, за да можем да се оттласнем от дъното. Той бе категоричен, че това положение на страната ни се дължи на 12-годишното управление на ГЕРБ и Борисов.

 

Попитан каква ще бъде според него кампанията, Проданов отговори: "Нашите действия ще бъдат изцяло конструктивни за представяне на нашите идеи и политики, както в краткосрочен план за справяне с кризата, така и в дългосрочен за управлението на страната ни". Той обаче допълни, че очаква да има компромати и скандали, особено след като изборите са „2 в 1“.

 

Помолен да коментира на какво трябва да обърнат повече внимание българските граждани - на парламентарната или на президентската кампания, Проданов обясни: "България е парламентарна република. Всички политики и мерки за подобряване на живота на хората се взимат от парламента. Президентската институция има повече представителна функция. Парламентарните избори трябва да бъдат на преден план". Той апелира българските избиратели да слушат кой какво предлага, за да направят своя информиран избор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4006 |12.10.2021 Христо Иванов: Ще поканим г-н Пеевски на дебат; в партията никой не е абониран за пост . 23| 8673 |12.10.2021 Христо Иванов: Очевидно имаме възражения с ИТН, но нашите критики са принципни . 19| 4099 |12.10.2021 Лалов: Христо Иванов оставя хора като Мирчев и Цонева да извращават идеята „Да, България“ . 2| 2887 |11.10.2021 Корнелия Нинова пред КТ Подкрепа: БСП предлага енергиен фонд в помощ на бизнеса и социално слаби семейства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads