Реклама / Ads
7| 2989 |21.07.2023 НОВИНИ

Художествено студио за деца отвори нова пропаст между РСМ и България

.
Нов повод за напрежение между Република Северна Македония и България възникна заради посещение на деца от художествено студио в родното президентство.
 

Напрежението възникна след като вчера вътрешното министерство в Скопие сезира прокуратурата в Битоля заради ръководството на студио "Малък Битолски Монмартър", което е изпратило деца на среща с българския държавен глава Румен Радев. Новината тръгва от изданието “Независен” и се позовава на думите на самия министър Оливер Спасовски.

 

Според изданието става дума за художественото студио, което "на няколко пъти е водило в България деца, включително на срещи с български политици, между които и с президента Румен Радев". Спасовски е уточнил, че знае за случая от медиите, а полицията е информирала Основната прокуратура в Битоля "за информацията, с която разполага", предадоха от Българската телеграфна агенция. От прокуратурата в Битоля обаче отрехаа да са получавали сигнал. От МВР допуснаха, че става дума за “проблем с комуникацията”.

 

По-рано под заглавие "Битолският Монмартър" е злоупотребявал с деца за политически цели" същото издание пише, че от Първото детско посолство в света "Мегяши" са изразили позиция „че децата, членове на "Малък Битолски Монмартър", се използват като инструмент за политически цели под претекст "за развитие на добросъседски отношения" и са призовали прокуратурата „да се задейства заради нарушения на законите”.

 

С позиция по случая излязоха от Фондация „Българска памет”, които припомнят, че в началото на юли тази година „30 талантливи младежи от България и Северна Македония взеха участие в кампанията на Фондация Българска памет "От двете страни на границата", по време на която имаха възможност заедно да рисуват, творят, разгледат забележителностите на град София и да посетят ключови български институции като Президентството и Народното събрание”, предават от БТА. 

 

Реакция последва и от българското външно министерство, които посочиха, че става дума за провокации от страна на РСМ, които “будят тревога и недоумение”. 

 

Във връзка с публикациите в Северна Македония срещу "Мал Битолски Монмартър“ и призивите на официални лица за подаване на оплаквания срещу организаторите на този проект за развитие на добросъседски отношения, Министерството на външните работи на Република България заявява следното:

 

Министерството на външните работи изразява своята подкрепа за всички инициативи, които целят сближаване на младите хора от България и Северна Македония чрез културен и образователен обмен.


Благодарение на Фондация „Българска Памет“ и с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България, детското художествено ателие „Св. Св. Кирил и Методий“ от град Битоля реализира за поредна година серия от събития за талантливи деца от различни държави, едно от които се проведе в България.


Тревога и недоумение будят опитите такива положителни инициативи да бъдат представяни в отрицателен контекст в Северна Македония. Неясно е как демонстрирането на уважение от официални представители на българската държава към таланта на млади творци и четенето на световно признатия шедьовър на детската литература „Малкия принц“ от държавния глава на Република България се представя като проблем.


Призивът за подаване на жалби срещу посещение на група деца в България, за което има експлицитното съгласие на техните родители, е опит за формиране на отрицателно обществено мнение и нагласи и представлява натиск върху тези местни граждани и организации, които подкрепят приятелството между двете държави.


Особено обезпокоително е, че това се случва в настоящия изключително отговорен момент, в който правителството в Скопие декларира, че се стреми да създаде положителен климат за приемане на конституционните промени. Изграждането на добросъседски отношения с България предполага коренно различен, европейски подход.


Призоваваме нашите приятели в Скопие да насочат усилията си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония. Всяка провокация, която цели да послужи за оправдание на определени политически решения в предстоящия ключов период, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и публично да осъдят тази и други подобни провокации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3262 |20.07.2023 Скопие разследва среща на македонски деца с Румен Радев . 0| 2608 |20.07.2023 Лекари в Пазарджик алармират за нови случаи на деца с тежки натравяния . 4| 2684 |13.07.2023 Ужасяваща равносметка: Близо 500 украински деца са убити от руската армия . 0| 2418 |13.07.2023 Летните горещини са най-опасни за малките деца и възрастните хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads