Реклама / Ads
1| 4526 |21.12.2018 НОВИНИ

Хванаха фалшификатори на дипломи за образование

.
Криминалисти са открили 30 от фалшивите дипломи, издирват останалите. Източник: МВР
В Шумен криминалисти са разкрили схема за незаконна продажба на фалшиви дипломи за средно и висше образование. За суми между 1 500 - 2 500 лева над 60 души са си купили фалшиви дипломи за образование. Задържани и разпитани са 8 души.
 

Криминалисти от  Шумен са разкрили незаконна дейност по изготвяне и продажба на фалшиви дипломи за завършено средно и висше образование. Оперативните действия започнали преди повече от два месеца, когато служители от "Криминална полиция" влезли в дирите на престъпна схема, съобщава dir.bg

 

Извършено е претърсване в частни имоти в Шумен и още три града в страната. В един от имотите е намерена и иззета компютърна, сканираща и печатна техника, множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи.

 

 Изяснено е, че в основата на схемата са жители на града. Те се занимавали с изготвяне на неистински документи с цел да бъдат ползвани - основно свидетелства и дипломи за завършено средно и висше образование. При разплитане на случая криминалисти установили, че набирането на "клиенти" ставало чрез интернет сайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес.

 

В контакт с потенциалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в МОН. След заплащане на съответната сума документът ще бъде легализиран и вписан в регистър. Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 и 1800 лева, а за висше - между 2000 и 2500 лева.

 

Поръчителите, около 60 лица от цялата страна, пращали снимка и лични данни. Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж. От 11 до 20 декември под надзор на прокурор от районната прокуратура в Шумен са проведени множество процесуално - следствени действия. За изясняване на причасността към незаконната дейност са задържани и разпитани осем местни жители.

В жилище, обитавано от 47-годишния криминално проявен с хазартна дейност и кражби И. К. и 17-годишният му син е намерена неистинска лична карта, ползвана за пращане на документи и получаване на парична сума от наложен платеж. Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати. Сред задържаните и разпитани по случая лиза има един непълнолетен, а другите седем души са на  възраст между 19 и 48 години.

 

При последвали действия от територията на страната са иззети над 30 дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистински документи за завършено образование. Назначени са множество експертизи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3709 |31.10.2018 Митничари хванаха пратка със скимиращи устройства за банкови карти . 2| 3699 |23.10.2018 Измамници с фалшиви дипломи са работили 8 години в ЕК . 0| 4886 |26.09.2018 Натовски изтребители прехванаха два руски бомбардировача над Балтика . 1| 3805 |12.09.2018 След намеса на БСП, управляващите в СО се захванаха да решават проблема на гражданите от „Луи Леже“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads