Реклама / Ads
5| 2311 |17.09.2024 НОВИНИ

Яка сурвачка от банките за Коледа - таксите за услуги летят нагоре

.
Банките вдигат таксите
Някои банки вече вдигнаха таксите през лятото, а някои ги вдигат сега. Очакванията са обаче, че ще има покачване в лихвените проценти и около Коледа.
 

Според новия тренд все по-скъпо платени стават услуги, при които се попълват формуляри на хартия. Официалното обяснение е поскъпналата хартия и това, че те се правят в офис - т.е. в цената им трябва да се калкулира заплатата на служителите, по-високите наеми, разходи за съответна техника и т.н.

 

Така доскоро хартиени разпечатки за различни услуги струваха 3 лв. за страница, а сега цената им вече се е вдигнала на 4 лв. Ако пък искате да блокирате банковата си карта, защото е изгубена или поради грешен ПИН, ще трябва да платите 10 лева за нова. Вече няма безплатни тегления от банкомат или преводи от сметка към друга с един и същ титуляр. Отпаднали са също преференциите за карти за деца от от 14 до 18 години, като за теглене от тях вече се дължат 1,17 лева плюс 1% от сумата.

Вече почти няма банка, която да не е въвела т.нар. сложна такса, при която крайното поскъпване най-често е двойно. Освен това има твърд таван на таксата, за да може дори тегленето на минимална сума да носи приход за банката. Докато доскоро при този тип цени имаше летва, под която се удържаше само твърда сума, такива вече няма.

 

Тегленето на пари в брой на гише се е удвоило - доскоро бе 1% от сумата, но не по-малко от 2 лв., а вече е минимум 4,89 лв., като процентът от сумата си е останал. Справка за наличност по карта е близо лев, вместо доскорошните 0,40, ако банкоматът е на банката, и 0,60 лв., ако е на друга. Близо 10 лв. струва и промяна на картови данни чрез клон на банката, например на лимит за теглене, който вместо 4 лв., вече струва 9,78 лв.

 

За банков превод вече се плаща 7, а не 5 лева, както бе в началото на лятото. Най-засегнати от новите тарифи се оказват земеделски производители - физически лица, при тях таксата за обслужване на разплащателните им сметки не е 4,89, а три пъти повече - 15 лв. Идеята е такива сметки да бъдат закрити и собствениците им да изберат друг продукт на банката.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2164 |17.09.2024 Олимпийските ни медалисти от днес са почетни граждани на София . 2| 2203 |17.09.2024 Политологът Георги Киряков: Новият ни ресор в ЕК е като старите - възможно най-безобиден . 0| 2156 |17.09.2024 Повече формации на предстоящите избори, в сравнение с предходните вотове /видео/ . 40| 15688 |17.09.2024 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Помията - закон за чуждестранните агенти, която путинистите от “Възраждане” ни готвят, е абсурдна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads