Реклама / Ads
1| 3155 |06.07.2021 НОВИНИ

Янаки Стоилов: Над 23 000 души чакат за българско гражданство

.
Янаки Стоилов Източник: БГНЕС
Над 23 000 души чакат, за да подадат документите си за българско гражданство. Записванията в електронната система са резервирани до юни следващата година. Това обяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов на специална пресконференция.
 

„Ръководството и служителите на Министерството на правосъдето работят по 35 проекта на нормативни актове-законови и подзаконови. Значителна част от тази работа е започнала още в предишните месеци, дори години. Част от тях са напреднали, но други, главно заради недобра организация, са забавени с изтекли срокове. В изпълнение на моя приоритет за подобряване на административното обслужване на гражданите, издадох на 1 юли изменение и допълнение на Наредбата за прилагане на Глава 5 от Закона за българското гражданство. Тя предстои да бъде публикувана в следващия брой на „Държавен вестник“, каза още той.

 

Проф. Янаки Стоилов поясни, че до юни месец следващата година няма свободни дати и часове за записване на кандидатите за българско гражданство в електронната система на Дирекцията.

 

„Причините, които наложиха тази неголяма, но важна промяна, е затруднението на кандидатите за българско гражданство, които живеят в страната, да подават в разумен срок подготвените от тях документи за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство. Записването в електронната система на Дирекцията са запълнени до края на месец юни следващата година и са над 23 000. Няма свободни дати и часове за резервиране на частно обслужване. За лицата, живеещи в чужбина, е предвидена възможност да подават документите си в дипломатическите и консулските представителства на Република България. В същото време за лицата, живеещи в България, не е осигурено предимство за обслужване в Министерството на правосъдието, а те не разполагат с друга алтернатива. В момента ще бъде възможно лицата, които са български граждани, граждани на държава-членка на ЕС и чужди граждани с разрешен статут на пребиваване в Република България, да подават своите документи и присъствено. Очакваме около 2000 лица да се възползват от приетото изменение“, посочи той.

 

Работим по промени в Закона за изпълнение на наказанията, за да преобразуваме Държавното предприятие „Фонд затворно дело“. каза министърът.

 

По думите му идеята е Държавното предприятие да бъде преобразувано като административна структура на Главна дирекция за изпълнение на наказанията.

 

„Законът за публичните предприятия напоследък нашумя и привлече вниманието по други причини, но той наред с останалото създаде проблеми и в тази област. Ние сме поставени пред дилемата дали дейностите, които са осъществявани от предприятието, ще могат да бъдат продължени. Това при всички случаи изисква промени в Закона. Смятам, че те могат да бъдат направени по начин, по който да ограничат познати и лоши практики. За мен е много важно да се положат усилия за съхраняване на предприятията, то да е в състояние ефективно да организира производство с участие на лишените от свобода, включително производство на земеделска продукция, която в момента не се използва за изхранване на затворниците. Тя може да притежава като количество и качество възможности за подобряване и поевтиняване на храната, респективно за намаляване на средствата, отделяни за обществени поръчки. Трябва да се преосмисли практиката за отдаване на лавките в затворите под наем. Тези, които ги наемат, сами определят цените в тях, а не собственикът, който ги предоставя за ползване. Ако в следващото Народно събрание има воля в мнозинството народни представители да докаже, че държавата може да бъде добър стопанин, това би довело до значителни подобрения в разглежданата сфера. Работим по други подзаконови актове, главно наредби. Тези дни изтичат сроковете на общественото обсъждане на проекти, за издаване наредби, за електронните услуги съдебната власт, за удостоверение за съдимост от европейските регистри и други“, допълни той.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3359 |25.06.2021 Янаки Стоилов няма да закрива нито един районен съд, но обмисля промени . 6| 13217 |14.06.2021 Министър Стоилов: Констатация на Кьовеши е, че спецправосъдието е излишно . 8| 6415 |10.06.2021 Кьовеши пред Стоилов: Въпросът за Специализирания съд е дискусионен . 11| 5747 |05.06.2021 Янаки Стоилов: С Гешев не се разбрахме по редица въпроси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads