Реклама / Ads
0| 3005 |17.01.2023 НОВИНИ

Явор Божанков: БСП има нулев шанс да реализира мандата

.
Явор Божанков
Бившият депутат от левицата Явор Божанков посочи, че сближаването на политиките между БСП и ”Възраждане” превръща социалистите в нежелан партньор.
 

По Дарик радио независимият депутат Явор Божанков посочи, че "мандатът в ръцете на БСП означава 0% шанс за съставяне на кабинет.” Според него единствената опция БСП да създаде кабинет е обединение около така наречената “хартиена коалиция”. Единствено там има широка допирна точка между достатъчно партии, върху която може да се гради споразумение. Въпреки това той отчете, че ГЕРБ не биха имали интерес да влизат в подобен вид управление.

 
Божанков заяви, че БСП има силен интерес да се състави правителство с този мандат, защото предстои конгрес на партията, а "Нинова иска да задържи властови позиции". ГЕРБ на свой ред обаче правят опит да се реабилитират извън страната и участието в кабинет на БСП няма да изглежда по-различно от това да се коалират с "Възраждане", смята той. 

 

Независимият депутат каза, че опитите на ГЕРБ за реабилитация преминават именно през стремежа за контакт с Демократична България и поради тази причина сме станали свидетели и на публично лобиране за връчване на третия мандат именно на тях. Затова едва ли можем да очакваме съставяне на кабинет с този мандат. Божанков посочи, че разчита хода на Румен Радев да даде третия мандат на БСП като ясно заявление, че се отива на нови избори. 

 

Божанков заяви, че е убеден в правотата на тезата си за позициите му за Украйна и България трябва да подкрепи нападнатата страна. Той отхвърли хипотезата, която се прекарва от "Възраждане" и негови бивши колеги от парламентарната група на БСП, че това би ни вкарало в пряк конфликт с Русия. За конфронтацията си с Костадин Костадинов и поисканата оставка на лидера на "Възраждане" като председател на Комисията по политиките на българите извън страната, Божанков коментира, че той е неподходящ за тази позиция. Като пример даде отношението му към българския журналист Христо Грозев, който бе обявен за издирване от Русия, при което той не е защитил интересите на български гражданин. 

 

Божанков продължи да открива прилики в поведението на "Възраждане" и БСП и по тази тема, а в допълнение заяви, че те са действали идентично и при гласуването на Закона за домашното насилие. Според независимия депутат България има тежък проблем с домашното насилие, а БСП по никакъв начин не се държи като европейска лява партия. Той заяви, че в повечето случаи поведението им е продиктувано от популистки подбуди и се слива с политиките на "Възраждане".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2871 |15.01.2023 Явор Гечев: Направихме си сметка да сме по-кратко време министри . 5| 3210 |14.01.2023 Божанков: Всички политически сили се готвят за нови избори . 2| 3079 |04.01.2023 Явор Божанков: Политическите лидери държат България за заложник . 3| 2934 |03.01.2023 Политологът Димитър Ганев определи като нулеви шансовете за съставяне направителство с втория мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads