Реклама / Ads
2| 5237 |02.03.2011 НОВИНИ

Иде краят на клиничната пътека

.
Клиничната пътека умира. Догодина тя ще бъде заменена от диагностично-свързаните групи.
 

Под неясното за хората наименование се крие следното: при влизане в болница пациентите ще бъдат лекувани както срещу спешното си заболяване, заради което са потърсили доктор, така и срещу придружаващите болести. Това съобщи вчера пред “Труд” д-р Ивайло Ваклинов, експерт от Министерството на здравеопазването. Ето какво предвижда новата методика: в болница пристига например пациент с инфаркт и диабет. Инвазивните кардиолози веднага ще направят всичко необходимо за спасяването на болния. “В същото време непрекъснато ще се ползва ендокринологичната помощ от друго звено и всичко това нонстоп ще се калкулира. А лекарите ще разполагат с финансова оценка освен на лечението на инфаркта, но и на захарната болест”, обясни д-р Ваклинов. Той е убеден, че когато на болницата се създадат условия за работа и финансиране на докторите, пациентът ще получи много добър краен продукт. “Да го кажем по-просто - пациентът ще се излекува в един цялостен епизод. А не първо да лежи една седмица в кардиологично отделение заради инфаркта, а после в ендокринологично, за да може болницата да си получи пари и заради извършената терапия срещу диабета”, каза още експертът на МЗ.

Диагностично-свързаните групи ще ликвидират нуждата от два-три и повече престоя в болница. Защото всички терапии ще се правят накуп. Така и ще се заплащат. “Много важно е, че лекарите ще загубят стимула да изкривяват данните, да отчитат нереални дейности към здравната каса, защото ще им бъдат покривани всички извършени процедури”, подчертаха от Министерството на здравеопазването. Веднага възниква обаче въпросът какво ще накара лекарите да спрат с надписването на диагнози и усложнения. Да не говорим, че нито един пациент не може да улови подобни измами, а и като е в ръцете на докторите, той ще разпише всеки подаден му от него документ. На това запитване от МЗ отговориха така: “Една от най-големите гаранции, че лекарите няма да бъдат принудени да изкривяват данните, е, че ще им бъде плащано всяко лечение!” Така и за пациента нещата щели да се променят. “Защото се създават нормални условия за работа на докторите, а болният ще бъде лекуван като такъв, а не като дадено заболяване”, обясни д-р Ивайло Ваклинов. Експертът напомни, че в момента нежеланите пациенти са болните и старите. А колкото по-млад и здрав е човек, толкова по-бързо лекарите го приемат. Защото не им трупа разходи. “При диагностично-свързаните групи, колкото по-възрастен и болен си, толкова по-желан пациент ще си, защото всеки разход по лечението се покрива”, каза още Ваклинов.

Така щяло да се избегне и рекетирането на пациентите, за да ги приемат по-бързо в болниц
а. “Т.е. няма да чакат с месеци, защото няма да има нежелани и скъпоструващи пациенти”, казаха от МЗ. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5356 |20.02.2011 Ил. Йотова: България поема по пътеката на авторитарните режими . 45| 11099 |24.12.2010 Краят на света е сигурен . 0| 5344 |01.04.2010 НЗОК прекратява урологична пътека заради финасови нарушения . 1| 4913 |05.10.2009 Дойде краят на драмата с боклука

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads