Реклама / Ads
3| 2572 |29.04.2023 НОВИНИ

Икономист: Рекордьор сме по икономическо неравенство в Източна Европа

.
Страната ни е рекордьор по икономическо неравенство в Източна Европа. Повече от година трябва да работи един видинчанин, за да догони по доходи софиянци, показва първият обстоен доклад на Съвета за икономически анализи към правителството.
 

“София расте средно с 6% на година. Това е един впечатляващ ръст на БВП, като се има предвид, че през този период България расте средно с около 4%. През 2000 г. един човек, който получава средна работна заплата във Видин, трябва да работи година и три месеца, за да получи средната работна заплата в София. През 2019 г. вече са две години”, коментира пред Нова телевизия авторът на изследването доц. Пламен Ненов, икономист от норвежката централна банка. 

 

Раздалечаване има и в други държави в Източна Европа, но разликата не е толкова голяма. Подобни неравенства водят до радикализиране на населението, смята икономистът.

 

“Започва политическа нестабилност. В Щатите това се наблюдава от президентските избори през 2016 г. В Америка този проблем се взима насериозно”, обясни Ненов. 

 

Той коментира и предложения проектобюджет от служебното правителство. В него е заложен рекорден дефицит от 6% - нещо, срещу което се обявиха редица партии.

 

“Ако наистина е необходимо „затягане на коланите”, това налага една сравнително ударна консолидация. Тоест - ако заложеният дефицит е около 6%, а ние трябва да слезем на 4%, това е голяма консолидация за една година. По принцип, тя трябва да става по-плавно. Това ще означава шоково намаляване на разходите и намаляване на реалната икономическа активност. Ще се увеличи безработицата”, смята икономистът.

 

В Норвегия Ненов посочи, че цените на хранителните стоки на дребно се променят два пъти годишно. 

 

“Имаше дискусия дали да не се въведат временни компенсации за домакинствата, защото инфлацията беше привнесена от външни шокове. Обаче не се стигна до консенсус. Той е на мнение, че за България възможна мярка е таргетирано подпомагане по-бедните домакинства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2866 |21.04.2023 Икономист: Бюджетът трябва да бъде внесен сега . 5| 3281 |04.04.2023 МВР разследва рекордьорката Славена Точева във Варна и кметове за купуване на гласове . 1| 3144 |30.01.2023 Георги Найденов, икономист: В плато сме, трябва да следим какво се случва в САЩ . 2| 31569 |24.01.2023 На първо четене: Прекратяват членството на България в Международната банка за икономическо сътрудничество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads