Реклама / Ads
5| 3281 |04.04.2023 НОВИНИ

МВР разследва рекордьорката Славена Точева във Варна и кметове за купуване на гласове

.
МВР разследва съмнения за търговия с гласове за рекордьорката по преференции във Варна Славена Точева от ГЕРБ. Това съобщи вестник СЕГА, запознат от източници в министерството.
 

МВР разследва съмнения за търговия с гласове за рекордьорката по преференции във Варна Славена Точева от ГЕРБ. Това съобщи СЕГА.


Водят се поне 3 производства, които наблюдава Районната прокуратура във Варна.

 

На изборите в неделя варненската прима на ГЕРБ Славена Точева покори нови преференциални върхове. Сега тя спечели 10 155 лични предпочитания. Водачът на листата Даниел Митов е с 4339, а вторият Красен Кралев - с 2996. Точева бе трета. На 2 октомври 2022 г. тя спечели 7306 преференции, а звездата й изгря през април 2021 г., когато с над 6000 от 25-то място финишира втора. До ден днешен липсва правдоподобно официално обяснение за неудържимия възход на неизвестната довчера млада дама, която е очаровала гласуващите главно във варненските села.

 

В МВР във Варна има данни за престъпна група, организирана за изборни престъпления, която действа от изборите през април 2021 г. Целта й била да склонява избирателите да гласуват за ГЕРБ и Точева.

 

Според данните Д.С. лично предоставил на организатора на групата - Н.Т., пари, които да бъдат предлагани на избирателите.

 

Н.Т. ръководел отговорници за отделни общини, населени места и социални групи. Установени са и редица участници в групата. Според източните на вестника в МВР групата получавала пълно съдействие от кметовете на ГЕРБ в областта. По принцип Н.Т. бил разработван за наркотици, когато МВР стигнало до информацията и за купуване на гласове. При водените активни мероприятия е документирана и среща на Н.Т. с кандидат за депутат от ГЕРБ (различен от Точева) на 27 октомври 2021 г.

 

На 11 ноември 2021 г., три дни преди изборите за 47-мото НС, се пристъпило към задържане на лица, за които имало данни, че са съпричастни към групата. Самият Н.Т. се укрил, но в дома му и в ползвани от него помещения са открити множество агитационни материали за Точева.


Претърсен е и офисът на Д.С., намиращ се в хотел във Варна. От там са иззети над 23 хил. долара и близо 12 хил. лв. Образувано е разследване за изборни престъпления. По това разследване още се работи.

 

През 2021 г. Н.Т. е привлечен като обвиняем по друго дело за изборна търговия, но в последствие разследването срещу него е прекратено.

 

Преди последните избори в МВР отново постъпила информация, че групата се е задействала за купуване на гласове. Данните били докладвани на прокуратурата с предложение да се иска прилагане на специални разузнавателни средства. Прокуратурата внесла в съда искане за СРС, но Окръжният съд във Варна отказал. Въпреки това, по време на предизборната кампания било организирано наблюдение на хотела, където е офисът на Д.С. Мястото обаче е трудно за наблюдение, обяснява източникът на "Сега".

На 24 март била получена оперативна информация за лице от село Аврен, което купува гласове в полза на ГЕРБ и Точева. Били претърсени автомобилът и жилището му. Намерени са пощенски пликове, надписани с имена, в които имало по 50 лв. и флаер на ГЕРБ с преференция 103. Образувано е досъдебно производство, по което и към момента се работи под надзора на Районната прокуратура във Варна.

 

На 30 март е получена оперативна информация и за лице от Девня. И в неговото жилище са намерени и иззети пари и агитационни материали за Точева, както и тефтер с имена и суми. Делото е пратено в съда, който трябва да одобри протоколите за претърсването, извършено в условията на неотложност. И това производство се наблюдава от районната прокуратура.


Разследва се и сигнал, че в деня на изборите Т.Р. от Аксаково предлага по 50 лв., за да се гласува за Точева. Разпитани са 7 свидетели.

 

Отделно във Варна се води и разследване за корпоративен вот в полза на ГЕРБ. По него са задържани четирима души, докато си разменят пощенски пликове в заведение в кв. "Чайка". При обиските им и претърсването на автомобилите им са намерени 6000 лв. и агитационни материали за ГЕРБ.

"Точева - за кмет на Варна"

 

Стела Николова (ДБ) вчера публично поиска оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев, обвинявайки МВР, че не е свършило нищо срещу търговията с гласове във Варна. Самата Николова също пренарежда листата на ПП - ДБ във Варна, защото има 3862 предпочитания и "почти сигурно" (нейни думи в социалните мрежи) получава мандат.

 

"Това за мен са най-купените избори в историята на България. На варненци ще кажа, че според мен Община Варна се управлява от хотел "Капитол", но надали ще ги изненадам. Като народен представител ще искам всички структури на МВР да дадат отчет какво свършиха за вота на 2 април. За Варна е ясно. Кръгла нула! Славена Точева от ГЕРБ е девета политическа сила в страната с много голям вот в Дългопол и Долни чифлик. Очаквам ГЕРБ-Варна да издигнат Славена Точева за кмет", написа Николова във Фейсбук.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2701 |02.04.2023 Швейцарската прокуратура разследва сливането на Credit Suisse и UBS Group . 5| 3221 |31.03.2023 Столична община проговори за евро разследването на ремонта на жълтите павета . 14| 3115 |31.03.2023 Европрокуратурата погна ремонтите в София, разследването е за корупция и злоупотреба със средства . 5| 3095 |31.03.2023 Франция и други 45 държави от ОССЕ поискаха специално разследване за руската агресия в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads