Реклама / Ads
0| 3278 |20.05.2022 НОВИНИ

Икономистът Л. Богданов: Правителството мина в защитен режим на реагиране на кризи

.
Лъчезар Богданов
Правителството мина по-скоро в защитен режим за реагиране на някакви кризи. Да, имаше идеи за по-ниско ДДС на някои от регулираните услуги за бита, най-вече Топлофикация. Това ще намали вероятно малко цената или поне няма тя да нарасне толкова най-вече за следващия отоплителен сезон. Има, разбира се и откровено миниатюрни мерки.
 

Много се говори ДДС нулево върху хляб, в най-оптимистичния сценарий това ще спести по 2,50 лева на човек, и то на бедните хора, които се хранят с много хляб. Тези, които не се хранят с толкова много хляб, вероятно дори и това няма да усетят. Също много се говори за стотинките за горивата. Това пак е такава дефанзивна защитна мярка, малко нещо да компенсираш и хората да се чувстват, може би психологически по-добре.

Това каза икономистът Лъчезар Богданов пред БНТ.

 

Няма обаче отговор на по-голямата картина. Ние все още имаме една растяща икономика, все още индустрията се справя добре, износът се справя добре. Туризмът също се справя добре и е учудващо може би за някои, но много добър зимен сезон и пролетен сезон. Дано това да продължи, но всъщност там трябва да бъдат фокусирани усилията, защото инвестициите в частния сектор, разширяване на заетостта в частния сектор и ктивизирането на дейността на стопанството и адаптирането му към новите условия, ще дадат една по-широка рамка за увеличение на доходите.

 

Относно отстъпките за бензина - при 50 или 100 литра - 12,50 лева, да не изпускаме дебата. Средната заплата от 1700 лева да стане 2700 лева след две години, този ефект ще е много по-голям за покупателната сила и качеството на живота на българското домакинство, отколкото от това дали ще спестим 15 или 18 лева от гориво, допълни Лъчезар Богданов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2942 |19.05.2022 Правителството удряло заведенията, защото били непреклонни . 0| 25426 |18.05.2022 Остро влизане на Тошко Йорданов: Калина Константинова е човекът на ГЕРБ в правителството . 0| 3420 |18.05.2022 Правителството ще си сътрудничи с Базелския институт за управление . 0| 3100 |18.05.2022 Политолози: Протестите няма да свалят правителството, то е в режим на оцеляване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads