Реклама / Ads
31| 9753 |11.03.2015 НОВИНИ

И. Илиев пред Фрог: За да няма убийства като на Вероника, трябват законодателни промени

.
Илия Илиев
До момента все още нямаме информация за лицата, които запалиха кола на ДПС, паркирана пред централата на партията в края на миналата седмица. Това каза пред Фрог нюз депутатът от ДПС Илия Илиев.
 

Това, което се случи е доказателство, че става дума за акт, който цели чисто политическа провокация. Безспорно е, че става дума за физическа заплаха към партията. Предполагаме, че тази атака към нас е породена от ксенофобските настроения и расистките изказвания през последните месеци от страна на определени политици. За съжаление в последно време започна да става модерно политици да „играят” на ксенофобската и националистическата струна. За съжаление една част от нашето общество прегръща тези идеи. Не малко колеги през последните години буквално си правят пиар с опасни теми като ксенофобията, агресията, омразата, противопоставянето на етносите и успяват да привличат хора на своя страна. В момента получаваме сигнали за безотговорно отношение на Спешната помощ към някои квартали със смесено население. Най-жалкото е, че като страна-член на ЕС през 2015 г. и с отворени граници към света, в България все още има не малко хора, които се „връзват” на тази агресивна риторика, допълни Илия Илиев.

На днешното заседание в парламента ми направи впечатление изказването на колегата Красимир Каракачанов. Той посочи два примера на извършени престъпления от цигани. В този момент в себе си имах данни за извършените престъпления през последните една-две години. Става дума за дръзки посегателства от малолетни и непълнолетни. Бях раздвоен, дали да не изляза на трибуната и да я представя. Вярно е, че това щеше да бъде обективната ситуация, защото става дума за факти. В следващият момент се замислих, че всичко това е срамно за самите нас. Няма да е честно да се опитваме, чрез тези тежки за цялата нация факти, да търсим политически дивиденти. С примери за убийства подобно нещо не може да се постигне. За това реших, че няма смисъл да се изправям на трибуната. За нас е по-важно да разберем защо подобни престъпления зачестяват и какви са причините за тях. А не да коментираме няколко конкретни случая и да създаваме ксенофобска вълна за разделяне на обществото, отбеляза депутатът.

Той обясни, че във връзка с убийството на студентката Вероника от Велико Търново, ще поискат от министерство на правосъдието справка за лицето, което е обвинено. За нас е важно да разберем какъв е бил неговия статут до момента на извършване на престъплението. В медиите излезе информация, че той е бил с влязла в сила ефективна присъда, която обаче не е изтърпявал. Смятаме, че една от причините за това е нехайство и безотговорно действие на местната полиция, а друга- проблем с адресната регистрация. Ще се опитаме да научим дали е имал актуална адресна регистрация. Едни от законопроектите, които внесе парламентарната група на ДПС, са свързани със закона за личните данни и за гражданската регистрация. Считаме, че е важно да има в тази посока промени, защото в момента се създават условия за трудното намиране на хората, които не са се регистрирали.

Тези два закона са съществено важни, но сме обезпокоени, че не бяха приети в комисиите. Считаме, че адресните регистрации на хората трябва да бъдат под зоркото внимание на МВР. В момента според закона за гражданската регистрация, за да бъдеш адресно регистриран, трябва да имаш или документ за собственост на жилище, или договор за наем. В голяма част от гетата в България има жилищни постройки, които не са узаконени и самите им обитатели са фантоми. Кметовете са принудени да нарушават закона и в отделни случаи да регистрират по 200-300 човека на един адрес. Това дава възможност на определени хора, като уличения за убийството на Вероника, да не могат да бъдат лесно открити, обясни народният представител. По думите му корупцията е един от сериозните проблеми, с които новият шеф на МВР Румяна Бъчварова ще трябва да се заеме. България върви в една европейска рамка и ние получаваме своите съвети и критики от ЕС. В тази насока има още много да работим, заключи Илиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5452 |11.03.2015 Е. Йорданов за Фрог: КТБ и Лясковец са фатални за Писанчев и Лазаров . 26| 5494 |11.03.2015 Велчев за Фрог: Трябват да спрем разграбването на КТБ . 26| 6708 |11.03.2015 Потвърдиха пред Фрог – Георги Костов става главсек на МВР . 10| 5024 |11.03.2015 Предлагат човек от екипа на Вучков за главсек на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads