Реклама / Ads
2| 4584 |10.09.2023 НОВИНИ

Илия Тодоров: Има логика новите шофьори да са със специален статут, но мерките са спорни

.
Адвокат Илия Тодоров, Българска асоциация на пострадалите при катастрофи Източник: Стопкадър: БНТ
”Има логика новите водачи на превозно средство да са със специален статут, но мерките, които се вземат, са спорни.”
 

Това заяви пред БНР адвокат Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

 

"Добре е да стъпват на задълбочено проучване. Струва ми се, че депутатите просто са решили, че новите шофьори не трябва да управляват автомобили над 120 конски сили. Имам притеснението, че зад това не стои абсолютно нищо. ... Има ли статистика да това? По същия начин стои и въпросът с нощното шофиране. Проверено ли е къде се случва най-често? И много още хипотези. Когато се правят промени в закона, трябва да са обмислени и да стъпват на някаква статистика", категоричен бе експертът.

 

Специалистът наблегна на обстоятелството, че мерките, които държавата предприема срещу войната по пътищата, са "на парче, на принципа на пробата и грешката и са обикновено най-лесните решения, които изискват най-малко усилия от властта, затова виждаме, че резултатите не са особено позитивни".

 

Според него събираемостта на глобите за нарушения на Закона за движение по пътищата е 50%:

 

"Ако си мислиш, че няма да те хванат, а дори и да те хванат - няма да платиш тази глоба, няма значение какъв размер на глобата е записан в закона. ... Когато системата позволява някой непрекъснато да нарушава един или друг закон и една или друга разпоредба, без да е санкциониран, той получава фалшивото усещане за безнаказаност, а същото получава и обществото. Това са фактори, които водят до трагедиите на пътя", подчерта адв. Тодоров.

 

Дни преди началото на новата учебната година той отправи апел към родителите да пазят децата и на пътя, и в автомобилите си, като ги обезопасяват:

 

"Отговорността за това, че всяка година един учебен клас си отива, е до голяма степен на собствените родители", допълни правозащитникът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4455 |08.09.2023 Измамници клонираха гласовете на водещата Лилия Мустакова от Нова тв и проф. Цветелина Танкова, за фалшива реклама на ”лекарство” . 1| 4504 |07.09.2023 ЕСПЧ се произнесе по казуса на Лилия Бабулкова и Дарина Коилова за признаване у нас на техния брак . 9| 4834 |04.09.2023 Илиян Василев: Борисов сам се издава, че натискът на Кремъл върху него вече дава резултати . 6| 4513 |01.09.2023 Петър Тодоров: До искането да бъда отстранен се стигна след посещение на Кирил Петков в кабинета на Калин Стоянов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads