Реклама / Ads
3| 4413 |18.04.2021 НОВИНИ

Илияна Йотова: Борисов да каже защо толкова се страхува от служебно правителство

.
Вицепрезидентът Илияна Йотова Източник: стопкадър, Нова телевизия
Служебният кабинет ще се случи, само ако се изчерпат всички други варианти. Надявам се, че това няма да се случи. Очевидно от този вариант се страхуват най-много в политическа партия ГЕРБ и техните съюзници в коалицията. Готови сме за всяка една ситуация, която се очаква в следващите дни. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова.
 

„Само ГЕРБ говорят за служебен кабинет, президентът говори за служебен кабинет само като конституционно задължение. Бойко Борисов сам трябва да отговори защо толкова го е страх от служебен кабинет. Той все още отговорност като министър-председател в оставка, а и като председател на ГЕРБ“, отбеляза тя.

 

Днешната пресконференция на Борисов й приличала по-скоро на време за лично обяснение. Йотова заяви, че не е чула новина и не й е ясно защо се е състояла днес.

 

„Въпросът е не, че има План за възстановяване и устойчивост, а какво пише в него. В някои държави от Европейския съюз този план беше обсъден още миналата година. Топката се тупкаше до последно, за да се крие този план не само от българските народни представители, а и от българската общественост. Това е един много особен документ и си заслужава много сериозна дискусия. Този план трябва да мине през българския парламент, а по-нататък да се опитаме да го защитим и пред Европейката комисия“, посочи вицепрезидентът и припомни, че е трябвало да бъде представен пред народните представители още през есента, но това не се е случило. Относно първия и втория вариант на документа, вицепрезидентът заяви, че това е много сериозен документ, който изисква сериозни консултации.

 

„Притесняват ме заложените цели. Можете ли да си представите, че до 2024 година ние се надяваме 50% от българското население да е компютърно грамотно и 35% от икономиката да бъде цифровизирана? Оттам нататък четирите стълба нямат политическо послание, няма отговора на въпроса каква е България в 2021 година и къде искаме да стигнем след 4 години. Събирани са различни експертни мнения, поизтупани са малко папките от различни министерства, това е натоварено в тези страници. Надявам се, че ще се намерят грамотни и разумни хора, които после да го поправят”, заяви Йотова.

 

Според нея Планът все пак трябва да бъде внесен в рамка и навреме, но след това да бъде редактиран.

 

Що се отнася до БСП и заявената подкрепа за президентската двойка, Йотова смята, че доверието, което са изградили през годините, е нараснало още повече. За нея не е било изненада, че е избрана от Радев за втори мандат. Двамата за обсъждали аргументите, с които да защитят своето решение.

 

„За нас най-важното, след обявяването на новината за втори мандат, беше да върнем държавността. Ние разчертахме една цяла политическа програма. Хората подкрепиха аргументите, а не просто кандидатурата на две личности”, смята вицепрезидентът. По думите й, на евентуални нови избори БСП ще повиши изборния си резултат, а ГЕРБ ще губи.

 

Йотова заяви, че симпатизира на „Има такъв народ”, тъй като в тяхно лице вижда млади хора, които търсят промяна. Относно предложението им за промяна в Изборния кодекс, тя е на мнение, че не е необходимо членовете на ЦИК да се назначават от една институция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5875 |18.04.2021 Рашидов посъветва Борисов да пусне властта . 47| 22768 |18.04.2021 Мика Зайкова: Кой ви е казал, че хората избират Борисов? Да е жив е здрав проф. Константинов! . 23| 4803 |18.04.2021 НС не е трибунал, сградата на съда е на друго място, напомни Манолова на Борисов . 14| 5438 |18.04.2021 Бабикян за Борисов: Страхливците пращат наказателни бригади и обсъждат роднините на другите.
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads