Реклама / Ads
4| 2749 |10.10.2022 НОВИНИ

Илва Йохансон: Украинците са винаги добре дошли в ЕС

.
Украинците са винаги добре дошли в ЕС. Това заяви по време на прескомференция европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.Руските бомбардировки на Киев в понеделник сутринта показват ”колко важна е нашата подкрепа и солидарност с Украйна и украинците, допълни още тя.

Срокът на действие на спешните мерки за защита на хората, бягащи от войната в Украйна, ще бъде удължен поне до март 2024 г., съобщи Европейската комисия в понеделник, предаде DPA.

 

"Украинците, които бягат в Европейския съюз след руската инвазия, получиха незабавна закрила, след като държавите - членки на ЕС, приеха временни извънредни мерки за масов приток на хора за период до една година. Възможно е удължаване на срока до максимум две години."

 

"Предложението има за цел да се избегнат дългите национални процедури за предоставяне на убежище, необходими за разглеждане на положението на много разселени лица", подчерта Йохансон и допълни, че че не е необходимо държавите-членки на ЕС да одобряват удължаването.

 

"Освен това лицата, на които е предоставена временна закрила, имат право на социални помощи, жилище, достъп до образование и разрешително за работа, наред с други неща.

В понеделник Европейската комисия представи и нов онлайн инструмент, чрез който украинците могат да търсят работа в ЕС."

 

"Този инструмент за търсене на работа, наречен "Пул на талантите на ЕС", ще позволи на украинските бежанци да качват своите автобиографии, които ще могат да бъдат търсени от над 4000 работодатели, национални публични служби по заетостта и частни агенции за заетост."

Комисарят на ЕС по заетостта Никола Шмидт допълни, че досега към пилотния проект са се присъединили пет държави от ЕС, включително Полша, която е домакин на повечето украински бежанци, и призова и други да се присъединят.

 

"За работодателите в ЕС, за които знаем, че изпитват недостиг на работна ръка в много сектори и области на умения, това може да бъде важен ресурс", каза той.

Инструментът, управляван от Европейската агенция по заетостта, е достъпен на английски, украински и руски език и е свързан с Европейската мрежа за сътрудничество в областта на услугите по заетостта, в която са регистрирани три милиона незаети свободни работни места."

"Около 600 000 украинци са се включили в европейския пазар на труда след началото на войната."

"По данни на европейския комисар по вътрешните работи 4,2 милиона украинци понастоящем получават закрила от блока на ЕС.

Хората, които се връщат в Украйна, не трябва да подават молба за изваждане от схемата за временна закрила. Вместо това украинците трябва да информират националните  власти за заминаването си."

"Ако ситуацията в Украйна се влоши, хората "винаги са добре дошли обратно в ЕС" и в схемата за временна закрила", каза Илва Йохансон.

По данни на Агенцията на ООН за бежанците в момента в Полша са регистрирани най-много бежанци от Украйна - 1,4 милиона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3054 |05.10.2022 Путин изпитвал “огромно уважение” към украинците, независимо от войната . 1| 2864 |27.09.2022 14 години затвор за мъж, изнасилвал дъщеричката си под дулото на газов пистолет . 1| 2395 |22.09.2022 Външно: Засилва се нуждата от последователна подкрепа за суверенитета и независимостта на Украйна . 5| 2521 |18.09.2022 Украинците от Паничище ги местят в Приморско и Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads