Реклама / Ads
1| 5120 |29.08.2014 НОВИНИ

Има опасност да спрат тока на затворите

.
Има опасност да спрат тока на някои затвори. Причината е липсата на средства. Това стана ясно на среща между политическия кабинет на правосъдното министерство и шефовете на пандизите.
 

На срещата  бил поставен въпроса, свързан с необходимостта от изравняване на заплатите на надзирателите с тези на служителите от МВР. Това, обаче би могло да стане най-рано през следващата година, заради планиране на разходите. Има в момента и огромно недоволство от намаляване на смените от 24-часа на 12 и 8 часа. От правосъдното министерство се оправдаха, че това е изикване на европейските организации, но ще се помисли дали не може да се направи изключение за затворите, които са отдалечени от населените места. Синдикатите, обаче заплашват, че ако не се върне старата схема на работа ще се стигне до ефективни стачки от 1 септември.  

Министър Христо Иванов е настоял на срещата също така до края на септември, ръководствата на всички места за лишаване от свобода  да предложат приоритети и стратегически цели за развитие на системата на изпълнение на наказанията до 2020 г., които да залегнат в бъдещите оперативни програми финансирани от фондовете на Европейския съюз, за да може да се кандидатства за средства по европроекти.

Директорът на затвора в Бобов дол комисар Александър Апостолов коментира след срещата и случая с избягалия от общежитието в Самораново затворник. Той увери, че в най-скоро време беглецът Николай Йорданов ще бъде задържан, за да изтърпи остатъка от присъдата си. Бягството станало по време на престоя на затворниците на открито, обясни Апостолов. Николай спонтанно решил да бяга, преодолял едно заграждение, счупил заварка и прескочил заграждение с бодлива тел. Всичко станало за минута, в която 40-годишният Йорданов успял да слезе до коритото на близката река и да се укрие, заяви Апостолов и допълни, че речното корито е с буйна растителност. По думите на директора на бобовдолския затвор в общежитието двама надзиратели пазят между 70 и 100 души. Мотивите за бягството на затворника все още се изясняват. Смята се, че е възможно призовка за образувано досъдебно производство срещу сина му, която Йорданов получил наскоро, да е причина за това негово решение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5365 |28.08.2014 Болярин предлага бойкот на тока . 33| 5617 |27.08.2014 Близнашки подръпна ухото на Шаламанов за руската опасност и Визия 2020 . 9| 5335 |26.08.2014 Щонов: Плавно трябва да се увеличи цената на тока . 13| 5373 |20.08.2014 Я. Куюмджиев: Конституционният съд повиши цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads