Реклама / Ads
0| 4535 |31.12.2022 НОВИНИ

Името на България се споменава с уважение заради Христо Грозев. На запад от Перник никой не пита кой е Волгин

.
Даниела Горчева. Снимка от нейния Фейсбука
В своя профил в социалната мрежа Фейсбук редакторът Даниела Горчева написа, че името на страната ни се споменава с уважение заради журналиста Христо Грозев, заради неговите постижения и успехи, въпреки, че Руското Министерство на вътрешните работи съобщи, че издирва сънародника ни за престъпление от Наказателния кодекс на Федерацията. Освен, че има реална опасност за живота на Грозев, като общество ние имаме дълг да защитим и да се обединим в подкрепа на Грозев, защото действията на Русия поставят под въпрос свободата на словото.
 

Даниела Горчева е редактор в издателство "Дилмана". От години тя живее в Нидерландия. Във Фейсбук тя написа своята позиция, свързана с това, че Кремъл търси сънародника ни заради престъпление от Наказателния кодекс на Руската федерация.

 

Освен, че това създава реална опасност за живота на Грозев и поставя под въпрос свободата на словото и работата на журналистите, ние като общество е необходимо да защитим Христо Грозев, като се обединим в негова подкрепа. Странни са изказванията, които поставят под въпрос работата и сигурността на Христо Грозев, защото освен заплаха, това създава опасни прецеденти, в които утре всеки един български гражданин може да се озове в подобна ситуация. Човек се пита дали те са уместни в създалата се ситуация и дали се вписват в този контекст. Очевидно е, че те целят единствено възползване от ситуацията. По този начин действа разединението. Не случайно се казва: "Разделяй и владей". Горчева е категорична: "На запад от Перник никой не пита кой е Волгин."

 

Ето пълния текст на публикацията на Даниела Горчева:

 

По всички световни медии името на България днес се споменава с респект заради работата на Христо Грозев.


Напомнят се разследванията и наградите на Христо Грозев.
И винаги се уточнява, че е българин.


Както с респект и удивление се споменаваше, че Христо Явашев е българин.
Като дойдох в Холандия през 1990 и хората разбираха, че съм българка, асоциациите бяха:


Георги Марков
Христо Явашев
Цветан Тодоров
Силви Вартан
Мистерията на българските гласове!


Разбира се, и някои български футболисти.


А Волгин нека си пита кой бил Христо Грозев.


Да го успокоя, че никой на запад от Перник, не пита кой е Волгин.

 

Даниела Горчева е магистър по българска филология и история на СУ "Климент Охридски". От 1990г. живее в Нидерландия. От 2003г. е издател и главен редактор на "Диалог" - списание за политика, култура и история, което излиза на български в Холандия и има читатели в цял свят. Събеседници и автори в изданието са личности от България и Европа. Всички издадени броеве на списание "Диалог" се съхраняват в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София и в Конгресната библиотека на САЩ във Вашингтон. Даниела Горчева е редактор в издателство "Дилмана". 

 


.
Фасада в нидерландския град Лайден, на която е изобразено стихотворението "*** Дъждът, езерото и вятърът". Снимка: от Фейсбука на Даниела Горчева

 

По нейна инициатива на 24.05.2011г. в родния град на Рембранд - Лайден, срещу сградата на Кметството е открита стена с изписано на нея стихотворение на талантливата българска поетеса Данила Стоянова (1961-1984) на български и в превод на английски. Тя е сценарист на документалния филм "Гьоч - да прекрачиш границата", с реж. Ирина Недева и Андрей Гетов, в който прокудените от комунистическия режим български турци разказват за болката си от т. нар. възродителен процес и за любовта си към България. През 2012г. е победител за България на престижната награда на Европейската комисия за журналистика "Заедно срещу дискриминацията". През май 2016г. на Световната медийна среща в Прага издаваното от нея списание "Диалог" получава наградата на НДФ "13 века България" за популяризиране на българската култура в чужбина.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3491 |30.12.2022 България - една от най-опасните държави за журналистите в Европа . 1| 3505 |29.12.2022 Нов влак дерайлира в Сърбия до границата с България . 0| 3266 |29.12.2022 Зам-министър на транспорта: Над 20 товарни композиции изчакват в България заради трагедията в Пирот . 11| 3650 |28.12.2022 Стефан Тафров за случая ”Грозев”: Това е опит за сплашване и атака към България
Реклама / Ads