Реклама / Ads
1| 4003 |13.09.2018 НОВИНИ

Инфлацията у нас на най-високото ниво от четири години насам

.
Инфлацията у нас се задържа на най-високото си ниво от четири години насам. За година животът е поскъпнал с 3,5%, обяви Националният статистически институт. Основният двигател на инфлацията е цената на петрола, която повлича след себе си останалите стоки и услуги. България не е изключение. В последната година транспортът у нас е поскъпнал с близо 9%.
 

Издръжката на жилището – ток, вода и горива също излиза по-скъпо спрямо миналата година. Повишение има и в цената на храни и напитки. Годишното поскъпване на живота в държавите от еврозоната се задържа на 2%.Като най-осезаем е скокът в цените на енергията - над 9%, съобщи БТВ.

 

Междувременно министърът на земеделието и храните откри основания за поскъпване на хляба. Потребителите са категорични, че повишаването на цените се усеща. „От началото на годината виждам, че много се вдигнаха цените, всичко поскъпва. Пенсийката ми 260 лева, с тези на починалия ми съпруг и не стигат до никъде”, сподели Стоянка Гюрова.

 

Ако не се намери механизъм - поскъпването на пшеницата и природния газ, ще доведат и до поредно увеличение на хляба.  „Започнал съм аз лично разговори с веригите. Ще предложа на премиера,  да направим и при него една среща по цената на хляба, защото те са регулатор на тези цени”, коментира министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

 

Най-уязвими са пенсионерите – според експерти годишната инфлация е стопила увеличението на парите им – средно 3,8%. „Реално тя изяжда от доходите на потребителите. 3,5% е един относително висок процент на поскъпване. Все пак и тази година заплатите растат с между 6% и 9 %, което е повече от инфлацията”, посочи икономистът Десислава Николова. Икономистите очакват поскъпването на живота да продължи и на есен - особено след новите цени на газ и парно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3834 |05.07.2018 Петър Курумбашев: Евродепутатите си свършиха работата по мобилния пакет. Сега е ред на българското правителство да образува пътен алианс на ниво държави и да блокират това предложение в Съвета на Европейския Съюз . 2| 5227 |26.06.2018 Лидерът на БСП: Вярно ли е, че Борисов е напуснал среща на високо ниво, за да гледа мач от световното? . 1| 4479 |12.06.2018 Експерт за авиокатастрофата: Нивото на компентност рязко е спаднало . 22| 31325 |18.04.2018 Активист на „Зелен Младост“ разкри: Подкуп е даден и взет, но на по-високо ниво от Иванчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads