Реклама / Ads
0| 3383 |04.01.2017 НОВИНИ

Инспекцията по труда: Работодателите да се съобразят със студа

.
Главната инспекция по труда напомня на работодателите, че са длъжни да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия.
 

Предупреждението е във връзка с прогнозите за драстичен спад на температурите и обилен снеговалеж, уточняват от пресцентъра на ГИТ. При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метеорологични условия. Той трябва да прецени доколко тези неблагоприятни климатични условия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. Такива мерки могат да бъдат промяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, промяна на типа работа, като се възлага такава, която е по-безопасна при дадени условия. Други мерки са осигуряване на подходящи лични предпазни средства или средства за колективна защита, на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, топли напитки и т.н.

 

Мерките са описани подробно в наредба за минималните изисквания за микроклимата на работните места. В нея са посочени също оптималните и допустимите минимални и максимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия период на годината при лека, средно тежка и тежка физическа работа в закрити помещения. При ниски температури оптималните стойности са между 16 и 23 градуса, а допустимите - от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са допустими съответно при тежката физическа работа. В Инспекцията по труда сигналите, свързани с работа при ниски температури, са единични и обикновено са от работещи на закрито.

 

При работа на открито работодателите като цяло се съобразяват с неблагоприятните климатични условия и предприемат мерки за ограничаване на негативното им въздействие, отчитат от трудовата инспекция. От ГИТ допълват, че най-често се въвежда промяна на работното време или се възлага друга работа, при която това негативно въздействие се минимизира. Нарушенията, касаещи факторите на работната среда, част от които е микроклиматът, са свързани с липсата на измервания. След намесата на контролните органи на ГИТ, измервания се извършват, но те рядко са извън нормата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4156 |23.06.2016 Работодателите плашат парламента и адвокатите . 6| 5154 |25.01.2016 Инспекцията по труда брани жените на Яне Янев и Светлозар Лазаров . 0| 4621 |18.01.2016 Работодателите дължат обезщетение на бедстващите си служители . 0| 4581 |08.07.2015 Работодателите да се съобразяват с високите температури, вече има първа жертва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads